Niška „EI Sova“ – jedna od sedam u svetu iz oblasti optoelektronike
| Izvor: RTS

Ilustracija Da li ste znali da u Nišu posluje jedna od sedam svetskih kompanija iz oblasti optoelektronike? Godine 2008. privatizovana je nekadašnja „EI Sova“, i to je jedan od najuspešnijih privatizacija ne samo u Nišu već i u Srbiji. Evo u kakvim uslovima rade…
Četiri firme sa oko 150 radnika posluju nazavisno ali su, istovremeno, deo jedinstvene grupacije. Delovi proizvedeni u jednoj, dopunjuju finalni proizvod – komponente i uređaje za noćno osmatranje.

Nekadašnja infrastruktura fabrike elektronske industrije „EI Sova“ sačuvana je. Laboratorije i prostor za rad su moderno opremljeni, pa četiri hiljade kvadrata prostora u Nišu podseća na najsavremenije kompanije koje se u svetu bave naprednim tehnologijama. Ovde rade mladi ljudi koji na posao ne čekaju dugo.

Gotovo sve što se ovde proizvede ide u izvoz.

Mladi inežnjeri softvera imaju mogućnosti i da napreduju, pa otuda ovde ima i mladih doktora nauka kojima su uslovi za rad u kompaniji u Nišu više nego odlični. Neki rekoše, čak i bolji od onih u Americi, Kini, Nemačkoj, Japanu i Francuskoj – zemljama u kojima ima još šest ovakvih kompanija iz oblasti optoelektronike.