Niška kompanija Niri razvila softver za klasifikaciju oglasa – Veštačka inteligencija određuje pozicije za sajtu Kupujem prodajem
Izvor: N1

Jedan od najposećenijih domaćih sajtova i najveće onlajn tržište besplatnih oglasa, Kupujem prodajem, uvodi novinu u svom radu. Prvi su primenili veštačku inteligenciju u radu sajta – oglase više ne klasifikuju zaposleni, već softver domaće proizvodnje, koji su kreirali stručnjaci niške kompanije Niri.

Oko 13 miliona posete mesečno, 159 mil EUR prometa u prošloj godini – poslovni su rezultati sajta za online trgovinu Kupujem prodajem. Posle 10 godina postojanja, u rad sajta uvode i veštačku inteligenciju.

– Na našem sajtu svakog dana 40 hiljada oglasa se postavi i jedno od glavnih obećanja prema korisnicima jeste da se oni klasifikuju. Oko 10% završi u pogrešnim kategorijama i grupama, to je nažalost moralo ručno da se pregleda i prekontroliše, a ideja je da softver to radi – kaže Bojan Leković, direktor sajta Kupujem prodajem.

Tražeći rešenje za taj problem, osnivači sajta Kupujem prodajem obratili su se Institutu za razvoj inteligentnog softvera u Nišu, Niri. Niški programeri kreirali su program, za koji su sredstva stigla iz Fonda za inovacionu delatnost.

– U saradnji sa Kupujem prodajem mi imamo prvu aplikaciju veštačke inteligencije na domaćem tržištu u domenu malih oglasa. Kompanija već desetak godina radi u nekoliko funkcionalnih polja, jedno od tih je klasifikacija dokumenata, gde praktično učimo mašinu da prepozna o čemu se radi u nekom dokumentu i u koju kategoriju treba da se smesti – kaže Marko Smiljanić, direktor kompanije Niri.

Softver za klasifikaciju i dalje se unapređuje. Naredni korak je pravljenje programa koji će iz celog oglasa prepoznati i izdvojiti koji je brend u pitanju, koja je snaga nekog aparata, jer to omogućava nove usluge, a samim tim i veći kvalitet ponuđenog sadržaja na sajtu Kupujem prodajem.

Za buduće poslovanje, kao jedan od prioriteta postavljaju unapređenje bezbednosti korisnika, ali i pomoć malim preduzećima da svoje proizvode više promovišu na internetu.