Niška kompanija Niri razvila softver za klasifikaciju oglasa – Veštačka inteligencija određuje pozicije za sajtu Kupujem prodajem

Niška kompanija Niri razvila softver za klasifikaciju oglasa – Veštačka inteligencija određuje pozicije za sajtu Kupujem prodajem
Izvor: N1

Jedan od najposećenijih domaćih sajtova i najveće onlajn tržište besplatnih oglasa, Kupujem prodajem, uvodi novinu u svom radu. Prvi su primenili veštačku inteligenciju u radu sajta – oglase više ne klasifikuju zaposleni, već softver domaće proizvodnje, koji su kreirali stručnjaci niške kompanije Niri.

Oko 13 miliona posete mesečno, 159 mil EUR prometa u prošloj godini – poslovni su rezultati sajta za online trgovinu Kupujem prodajem. Posle 10 godina postojanja, u rad sajta uvode i veštačku inteligenciju.

– Na našem sajtu svakog dana 40 hiljada oglasa se postavi i jedno od glavnih obećanja prema korisnicima jeste da se oni klasifikuju. Oko 10% završi u pogrešnim kategorijama i grupama, to je nažalost moralo ručno da se pregleda i prekontroliše, a ideja je da softver to radi – kaže Bojan Leković, direktor sajta Kupujem prodajem.

Tražeći rešenje za taj problem, osnivači sajta Kupujem prodajem obratili su se Institutu za razvoj inteligentnog softvera u Nišu, Niri. Niški programeri kreirali su program, za koji su sredstva stigla iz Fonda za inovacionu delatnost.

– U saradnji sa Kupujem prodajem mi imamo prvu aplikaciju veštačke inteligencije na domaćem tržištu u domenu malih oglasa. Kompanija već desetak godina radi u nekoliko funkcionalnih polja, jedno od tih je klasifikacija dokumenata, gde praktično učimo mašinu da prepozna o čemu se radi u nekom dokumentu i u koju kategoriju treba da se smesti – kaže Marko Smiljanić, direktor kompanije Niri.

Softver za klasifikaciju i dalje se unapređuje. Naredni korak je pravljenje programa koji će iz celog oglasa prepoznati i izdvojiti koji je brend u pitanju, koja je snaga nekog aparata, jer to omogućava nove usluge, a samim tim i veći kvalitet ponuđenog sadržaja na sajtu Kupujem prodajem.

Za buduće poslovanje, kao jedan od prioriteta postavljaju unapređenje bezbednosti korisnika, ali i pomoć malim preduzećima da svoje proizvode više promovišu na internetu.

Pročitajte takođe

Kako da vešto izbegnete prekovremeni rad?

Kako da vešto izbegnete prekovremeni rad? Prekovremeni rad, mala plata, užasna radna atmosfera, poznato? Visoka …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *