Niška tvrđava uskoro još privlačnija turistima – Srbija traži pomoć Turske za rekonstrukciju
Izvor: Beta

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacije Rasim Ljajić izjavio je da će, ukoliko sve bude teklo po planu, Niška tvrđava u toku naredne godine postati ozbiljna destinacija koji će privući značajan broj turista.

On je kazao da će projekte za unapređenje turističke ponude Tvrđave realizovati i ministarstvo i lokalna samouprava, ali možda i Turska razvojna agencija (Tika).

– Pokušavamo da ubedimo predstavnike Turske razvojne agencije da i oni ulože novac u rekonstrukciju – kazao je Ljajić na niškom aerodromu, uoči sletanja prvog aviona kompanije Ryanair, koja leti na relaciji Niš-Bratislava.

Ljajić je istakao da će uvođenje te nove linije sigurno pomoći da se broj slovačkih turista koji dolaze u Srbiju poveća.

– Sada ne možemo da budemo zadovoljni brojem slovačkih turista. Za prvih devet meseci bilo ih je nešto više od 8.000, a do kraja godine biće ih nešto malo više od 10.000 – rekao je Ljajić.

On je istakao da je oživljavanje niškog aerodroma prilika da se Niš razvije kao turistički centar, a Ministarstvo će dati svoj doprinos promocijom turističkih potencijala ovog dela Srbije. Ljajić je naveo podatak da je od ukupnog broja putnika koji sada lete sa niškog aerodroma 20% iz inostranstva.

Ambasadorka Slovačke u Srbiji, Dagmar Repčekova, rekla je da će preporučiti turistima iz njene zemlje da posete Srbiju. Avioni Ryanair-a će leteti na liniji Niš-Bratislava dva puta sedmično, ponedeljkom i petkom.