Niški stomatolozi nakon šoka našli najbolje rešenje – Ostali u ambulantama, ali kao privatnici
| Izvor: B92

Stomatolozi niškog Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika, kojima je država krajem 2015. ukinula radna mesta, pronašli su način da ipak ne ostanu bez posla. Oni su nastavili da rade u svojim ambulantama, ali kao privatnici.

Posle prvog šoka kada su ostali bez posla, radnici Stomatološke službe niškog Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika dobili su šansu da se dokažu na tržištu.

Grad im je omogućio da zakupe svoja radna mesta i da u svojim ordinacijama sada rade kao privatnici. Jedna od onih koja je iskoristila šansu za novi početak je i doktorka Snežana Ivanović Petrović.

– Otpremnine nisu bile velike, tako da mi teško da bismo mogli da krenemo u privatni posao sami, ovo je bilo najrealnije i najbolje rešenje i za nas i za službu u kojoj smo radili, za kuću u kojoj smo radili i, naravno, za grad – kaže Snežana Ivanović Petrović.

U svojoj ambulanti doktorka Ivanović Petrović posao je obezbedila i sestri sa kojom je godinama radila, ali i mladom Damjanu Stojanoviću.

– Posla nema nigde, za privatnu praksu su neophodna velika sredstva, tako da mi je njena šansa velika odskočna daska za neku dalju karijeru – priča Stojanović.

Još devetoro bivših radnika Stomatološke službe niškog Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika nastavili su da rade u svojim ordinacijama kao privatnici.

– Ovo je najbolje što je moglo da nam se desi, nismo očekivali ovako srećan kraj, sve je ostalo isto – i cene, pacijenti koji su dolazili i dalje dolaze, a ima i novih – ističe stomatolog Dušica Tadić.

Niš je prvi grad u Srbiji i, za sada jedini, ponudio ovaj model rešenja za radnike stomatologije kojima je država ukinula radna mesta.

– Mislim da smo uspeli u tome i jako smo zadovoljni, a koliko su oni zadovoljni vreme će pokazati kroz rad, ali mislim da su oni svojim dosadašnjim radom stekli već pacijente i stekli svoj ugled , tako da će moći da nastave da rade – kaže Marijana Matić, direktorka ZZZZR Niš.

– Rešili smo najpre problem ljudi koji bi ostali bez posla, zatim tu ima nekoliko novih zaposlenja, treće pacijenti su teritorijalno zbrinuti i tamo su gde im je najbliže do kuće, kod svog stomatologa kod koga su navikli da idu – ističe Zoran Perišić, gradonačelnik Niša.

U Stomatološkoj službi niškog Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika 24 zaposlenih proglašeno je tehnološkim viškom. Pored desetoro njih koji su započeli privatnu praksu, deo njih se prekvalifikovao, neki su penzionisani ili čekaju penziju, dok ih je samo troje ostalo na Birou za zapošljavanje.