„Niško pivo“ od 6. juna na rafovima prodavnica?
| Izvor: Niške vesti

Posle višegodišnje pauze u proizvodnji, pogoni „Pivare Niš“ rade, a Nišlije već nedeljama očekuju prve boce na rafovima. Prema ranijim najavama rukovodstva, prodaja je trebalo da počne tokom maja. Ipak, zbog tehnologije proizvodnje pivo je posle kuvanja moralo da odleži, a već sledeće nedelje moglo bi da bude u radnjama.

– Radimo punom parom i u ponedeljak bi trebalo da krene distribucija piva. Sve ipak još zavisi od tehnologa i njegovog odobrenja – rekao je direktor pivare Nikola Karanović i dodao da je receptura proizvodnje ista kao pre.

– Pravićemo pivo koje su Nišlije pile stotinak godina. Krećemo sa „Niškim“ svetlim pasterizovanim u staklenoj i plastičnoj ambalaži. Kasnije ćemo proizvoditi i „Apel“, „Superior“, kao i specijalno „Sinđelić“ pivo – rekao je on.

Pivaru je 1884. godine podigao industrijalac Jovan Apel i jedno je od najstarijih industrijskih preduzeća u Nišu. Ona je posle II svetskog rata nacionalizovana.

Fabrika je privatizovana 2004. a prodaja fabrike niškom biznismenu Jovici Stefanoviću Niniju završila se stečajem i obustavom proizvodnje na 4 godine. Posle osam neuspelih licitacija, pivaru je avgusta prošle godine kupila bugarska firma „Kapitalni projekti“.