NLB banka širi poslovanje u Srbiji – U februaru otvaranje tri ekspoziture u Čačku, Šapcu i Užicu
| Izvor: Beta

NLB banka planira širenje poslovanja u Srbiji i u februaru će otvoriti još tri ekspoziture, najavio je danas predsednik Izvršnog odbora NLB banke Branko Greganović.

– Srbija je za NLB grupu strateški važno tržište i zato u godinama koje dolaze planiramo aktivno povećanje obima našeg poslovanja. U februaru ćemo otvoriti tri ekspoziture u gradovima u kojima do sada nismo bili prisutni – u Čačku, Šapcu i Užicu- kazao je Greganović agenciji Beta.

On je naveo da s NLB banka u Srbiji trenutno ima tri regionalna centra i 31 ekspozituru u kojima je više od 400 zaposlenih.

– Naša banka je prošle godine ostvarila dobre poslovne rezultate i u prvih devet meseci imali smo dobit od 2 mil EUR, zbog čega smo odlučili da nastavimo da razvijamo poslovnu mrežu i postanemo dostupni što većem broju građana i privrednika. Takva odluka nije iznenađenje jer NLB Group, kao najveća finansijska institucija sa sedištem u regionu, Srbiju zaista vidi kao ključno strateško tržište- istakao je Greganović.

Kako je ocenio, bankarski sektor u Srbiji je, kao i u svetu, suočen s brojnim izazovima, a banke su prinuđene da povećavaju operativnu efikasnost i bolje upravljaju kreditnim i drugim rizicima u poslovanju.

Prema njegovim rečima, u protekle dve godine NLB banka je rešila pitanje problematičnih potraživanja, delom prodajom izloženosti investitorima, a delom direktnim dogovorom sa dužnicima.

– Stalno unapredjujemo interne procese i sistem upravljanja kreditnim rizikom, kao bismo na vreme utvrdili slabe tačke u svom portfoliu i sprečili da one prerastu u problematične plasmane. U situaciji kada korisniku kredita servisiranje obaveza postane problem, pokazuje se koliko je važno poverenje i dobra komunikacija banke sa klijentom- naveo je Greganović.

On je dodao da očekuje da će se trend snižavanja kamatnih stopa u određenoj meri nastaviti, a onda i stabilizovati ove godine, naročito na dinarske kredite, a preduslov je da stopa inflacije ostane na niskom nivou.

– Na strani evra bi ove godine mogli da vidimo i promenu trenda odnosno povećanje kamatnih stopa- procenio je Greganović i ukazao da na iznos kamata veliki uticaj ima kreditni rejting Srbije koji je sada na nivou B plus, odnosno BB minus, a koji ne odražava dugoročni ekonomski potencijal srpske ekonomije.

NLB banka je u 2015. u Srbiji investirala u kredite pravnim licma 42 mil EUR, a građanima oko 24 mil EUR, a ove godine će joj prioritet biti podrška „malom biznisu“.

– Preduzetnici, mali biznis i registrovana poljoprivredna gazdinstva su sektor kome posvećujemo posebnu pažnju i njima smo prošle godine odobrili zajmove u iznosu od 6,5 mil EUR, kako bismo im pomogli da održe i razvijaju svoje poslovanje. Imajući u vidu njihov značaj za srpsku ekonomiju, planiramo da ove godine na njihove finansijske potrebe odgovorimo višestruko većim iznosom – najavio je Greganović.

On je kazao da je NLB banka zaposlila nove savetnike za poljoprivredu koji pomažu poljoprivrednicima da nađu odgovarajuće finansijsko rešenje za rezalizaciju svojih ciljeva.