NLB banka širi poslovanje u Srbiji – U februaru otvaranje tri ekspoziture u Čačku, Šapcu i Užicu

NLB banka širi poslovanje u Srbiji – U februaru otvaranje tri ekspoziture u Čačku, Šapcu i Užicu
| Izvor: Beta

NLB banka planira širenje poslovanja u Srbiji i u februaru će otvoriti još tri ekspoziture, najavio je danas predsednik Izvršnog odbora NLB banke Branko Greganović.

– Srbija je za NLB grupu strateški važno tržište i zato u godinama koje dolaze planiramo aktivno povećanje obima našeg poslovanja. U februaru ćemo otvoriti tri ekspoziture u gradovima u kojima do sada nismo bili prisutni – u Čačku, Šapcu i Užicu- kazao je Greganović agenciji Beta.

On je naveo da s NLB banka u Srbiji trenutno ima tri regionalna centra i 31 ekspozituru u kojima je više od 400 zaposlenih.

– Naša banka je prošle godine ostvarila dobre poslovne rezultate i u prvih devet meseci imali smo dobit od 2 mil EUR, zbog čega smo odlučili da nastavimo da razvijamo poslovnu mrežu i postanemo dostupni što većem broju građana i privrednika. Takva odluka nije iznenađenje jer NLB Group, kao najveća finansijska institucija sa sedištem u regionu, Srbiju zaista vidi kao ključno strateško tržište- istakao je Greganović.

Kako je ocenio, bankarski sektor u Srbiji je, kao i u svetu, suočen s brojnim izazovima, a banke su prinuđene da povećavaju operativnu efikasnost i bolje upravljaju kreditnim i drugim rizicima u poslovanju.

Prema njegovim rečima, u protekle dve godine NLB banka je rešila pitanje problematičnih potraživanja, delom prodajom izloženosti investitorima, a delom direktnim dogovorom sa dužnicima.

– Stalno unapredjujemo interne procese i sistem upravljanja kreditnim rizikom, kao bismo na vreme utvrdili slabe tačke u svom portfoliu i sprečili da one prerastu u problematične plasmane. U situaciji kada korisniku kredita servisiranje obaveza postane problem, pokazuje se koliko je važno poverenje i dobra komunikacija banke sa klijentom- naveo je Greganović.

On je dodao da očekuje da će se trend snižavanja kamatnih stopa u određenoj meri nastaviti, a onda i stabilizovati ove godine, naročito na dinarske kredite, a preduslov je da stopa inflacije ostane na niskom nivou.

– Na strani evra bi ove godine mogli da vidimo i promenu trenda odnosno povećanje kamatnih stopa- procenio je Greganović i ukazao da na iznos kamata veliki uticaj ima kreditni rejting Srbije koji je sada na nivou B plus, odnosno BB minus, a koji ne odražava dugoročni ekonomski potencijal srpske ekonomije.

NLB banka je u 2015. u Srbiji investirala u kredite pravnim licma 42 mil EUR, a građanima oko 24 mil EUR, a ove godine će joj prioritet biti podrška „malom biznisu“.

– Preduzetnici, mali biznis i registrovana poljoprivredna gazdinstva su sektor kome posvećujemo posebnu pažnju i njima smo prošle godine odobrili zajmove u iznosu od 6,5 mil EUR, kako bismo im pomogli da održe i razvijaju svoje poslovanje. Imajući u vidu njihov značaj za srpsku ekonomiju, planiramo da ove godine na njihove finansijske potrebe odgovorimo višestruko većim iznosom – najavio je Greganović.

On je kazao da je NLB banka zaposlila nove savetnike za poljoprivredu koji pomažu poljoprivrednicima da nađu odgovarajuće finansijsko rešenje za rezalizaciju svojih ciljeva.

Pročitajte takođe

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018.

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018. Izvor: eKapija …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *