Opšte poznato je da su mnogi ljudi širom sveta zavisni od svojih pametnih telefona i da ih ne ispuštaju iz ruku, a sada je ovaj poremećaj dobio i službeni naziv – nomofobija.

2

Ukoliko osećate nemir kad god vam telefon nije pri ruci, propuštate bitne stvari u životu, zaboravljate bitne informacije jer ste non-stop na društvenim mrežama ili osećate fantomske vibracije (pričinjavanje zvukova telefona i kada ih nema), onda možda imate nomofobiju.

Čak 70 odsto žena ima nomofobiju, dok je taj broj kod muškaraca manji i iznosi 61 odsto.

Protiv nomofobije se možete boriti sami. Potrebno je koristiti zdrav razum i eliminisati loše navike. Ne šaljite poruke i ne proveravajte društvene mreže dok vozite, ne nosite telefon u toalet i ne koristite ga kada se nalazite u društvu.

3

Inače, poslednja istraživanja govore koliko uopšte dodirenmo naš telefon.

Za učestvovanje u istraživanju portala Dscout prijavilo se 100.000 ljudi, koji su iz „prve ruke“ hteli da provere koliko su zapravo zavisni od svojih pametnih telefona.

Portal Dscout sproveo je istraživanje o tome koliko puta dnevno dodirujemo naše telefone. Istraživanje je sprovedeno na ukupno 94 odsto korisnika Androida iz raznih zemalja.

Za učestvovanje u ovom istraživanju prijavilo se 100.000 ljudi, koji su iz “prve ruke” hteli da provere koliko su zapravo zavisni od svojih pametnih telefona. Za potrebe istraživanja koje je potrajalo pet dana Dscout je napravio posebnu aplikaciju koja je pratila apsolutno svaki dodir ekrana od strane korisnika. Brojke koje su dobili zaista su fascinantne i dokazuju da je zavisnost od korišćenja pametnih telefona i te kako prisutna.

Prosečno svaki korisnik “na telefonu”, ali ne telefonirajući, dnevno provede 2,42 sata, a ekran svoga “ljubimca” u proseku dotakne 2.617 puta dnevno, što na godišnjem nivou daje brojku od neverovatnih milion puta.

Napredniji korisnici, odnosno oni koji su zaista zavisni, a takvih je 10 odsto, dnevno koriste pametni telefon 3,75 sati, ekran dodirnu 5.427 puta dnevno, odnosno dva miliona puta godišnje.

I za kraj, čak 87 odsto onih koji su učestvovali u istraživanju je pametni telefon najmanje jednom koristilo između ponoći i pet sati ujutro, a najčešće korišćena aplikacija je Facebook.

Izvor: Telegraf