Norvežani kupili „Zlatnu trubu”

Norvežani kupili „Zlatnu trubu”
Kompanija iz Skandinavije planira da obnovljeno zdanje u Guči bude otvoreno sledećeg maja

Hotel „Zlatna truba” u Guči
Guča – Stečajni upravnik preduzeća „Evroturs” iz Guče, Milić Nešković, prodao je hotel „Zlatna truba” u ovoj varošici za 35 miliona dinara. To je bila i početna cena na javnom nadmetanju održanom u samom hotelu, a jedini ponuđač i kupac je preduzeće „Oušn rental” čiji je punomoćnik advokatska kancelarija „Vuković i partneri” iz Beograda. Kupoprodajni iznos je praktično isplaćen pošto je obavezni depozit za učešće u javnom nadmetanju iznosio 34,65 miliona dinara.

– Investitor je norveška kompanija koja je za ovu prodaju saznala neposredno pre isteka roka za otkup prodajne dokumentacije i polaganje depozita, i naložila nam da obavimo celokupan posao. Investitor nas je obavestio da će već u toku sledećeg meseca preuzeti hotel, kao i da će najpre uslediti sređivanje kompletnog prizemlja, odnosno restorana i drugih javnih površina hotela i recepcije, a naknadno i sređivanje soba i apartmana – kaže za „Politiku” Dejan Vuković, advokat iz Beograda.

Vlasnik planira i otvaranje nekih novih sadržaja: u početku teretane, malog konferencijskog prostora i dečje igraonice, a vremenom spa i velnes centra, što je ipak ostavljeno za dalje faze rekonstrukcije i ulaganja. Procena je da će za rad u hotelu na početku da bude potrebno 15 radnika, a razvojem posla i uvođenjem navedenih sadržaja i znatno više.
baner1
Ovo je bila sedma prodaja hotela koji je pre tri godine bankrotirao, pošto u šest dosadašnjih niko nije položio kauciju, iako je početna cena u međuvremenu više nego prepolovljena. Na prvoj prodaji, 12. oktobra 2012. godine, iznosila je 86,64 miliona dinara, na drugoj 69, trećoj 55, četvrtoj 45, petoj 40 a na šestoj, 14. marta ove godine, 35 miliona dinara.

Hotel u Guči sagrađen je po projektu Mihaila Mitrovića, sa 2.320 kvadrata ukupnog prostora i 103 ležaja, i otvoren 1981. godine. Krajem prošlog veka stvoreno je mešovito društvo u kojem je UTP „Dragačevo”, kao dotadašnji vlasnik hotela, zadržalo 36 odsto kapitala, dok je veći deo, po tadašnjem Zakonu o privatizaciji, otkupio beogradski privrednik Slobodan Mladenović.

Hotel je 2009. godine dobio i svoj helidrom, ali je zbog stalnog pada broja gostiju zatvoren na Vidovdan, 28. juna 2011. godine, kad je bankrotiralo preduzeće „Evroturs” čiji je najvredniji imetak bio.

U Guči je na tom mestu od 1932. stajala kafana „Orijent” sa pomoćnim zgradama. Vlasnik krčme, meštanin i šaljivdžija Dobrosav Protić, zapovedio je da se na zidovima ispišu sledeće poruke: „Ko pije, umreće – ko ne pije, i pre će” i „Čija li je – čija biti neće”. Ubrzo je bankrotirao pa je Dragačevska poljoprivredna banka 1936. godine kafanu dala u zakup Sredoju Protiću.

„Truba” je verovatno jedino hotelsko zdanje na svetu koje je radilo samo sedam dana godišnje, i to u vreme Dragačevskog sabora trubača. Stečajni upravnik „Evrotursa”, Milić Nešković odlučio je da tokom te sedmice hotel ipak prima goste i stanare, a kao sedmodnevni zakupac redovno se javljao ugostitelj iz Beograda Mile Lučić, vlasnik „Arilja”. Ovogodišnji zakup iznosio je 250.000 dinara.

Prihod od ove prodaje ide u stečajnu masu radi procentualnog namirenja poverilaca, koji od „Evrotursa” potražuju ukupno više od 100 miliona dinara.

Pročitajte takođe

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018.

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018. Izvor: eKapija …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *