„Novac iz helikoptera“ spasava evropsku ekonomiju
| Izvor: Blic

Čelnici evropskih banaka ozbiljno razmatraju predlog o“bacanju novca novca iz hekikoptera“ kao jednom od rešenja za rešavanje finansijske krize i spas posrnulih evropskih ekonomija.
Deflacija koja je nastupila u većini evropskih zemalja dugoročno može biti izuzetno opasna. Poslodavci smanjuju broj radnika i plate što tera ekonomiju u dalji kolaps, a sve to je prouzrokovano padom cena roba i usluga.

Problem deflacije može da se reši na više načina, a jedan od mogućih je koncept ekonomiste Miltona Fridmana iz 1969. godine i poznat je kao „novac iz helikoptera“. Prema njemu centralne banke uvek mogu održati zdrav rast ponude novca, jer im na raspolaganju uvek stoji štampanje novčanicai „bacanje novca iz helikoptera na izgladnelu ekonomiju“.

Najjednostavniji, a svakako i najelegantniji način jeste da se podeli fiksni novčani iznos svim građanima, npr. 500 evra po stanovniku u svim zemljama članicama EU.

Lord Adair Tarner, bivši šef britanskog Zavoda za finansijske usluge je pre dva dana na londonskoj konferenciji o transformiranju finansija predložio ovu ideju kao jedno od rešenja finansijske krize.

– Nalazimo se u toliko dubokoj deflacijskoj zamci da bi trebalo razmisliti o novcu iz helikoptera. Ne bismo to smeli smatrati ludom idejom, ali nije ni lek za sve bolesti. Treba nam kao deo kutije s alatima. Jednom kada ga imamo u kutiji, trebalo bi ga oprezno koristiti, ali ne smemo ga smatrati neprihvatljivim – rekao je Tarner.

Mnogi su se složili da ovakvo posmatranje stvari predstavlja „zanimljiv koncept“.