Nove investicije i zapošljavanja u fabrici „Metech“ u Smederevu – Uskoro posao za najmanje još 100 radnika

Nove investicije i zapošljavanja u fabrici „Metech“ u Smederevu – Uskoro posao za najmanje još 100 radnika
Izvor: Naše Novine

Belgijska kompanija „Metech“ jedna je od najuspešnijih proizvodnih preduzeća u Smederevu. To, osim intenzivnog razvoja i povećanja godišnje proizvodnje za više od 20%, potvrđuje i više od 200 zaposlenih (2008. fabrika je počela rad sa svega 17 radnika), kao i nova ulaganja koja su bila prioritet „Metech“-a. Firma se danas prostire na 4,6 hektara, raspolaže sa 11.000 kvadrata proizvodnog i 1.600 kvadrata kancelarijskog prostora, dok je prodaja u prošloj godini iznosila 8,5 mil EUR, što se očekuje i ove godine, prenose lokalne „Naše novine“.

– Uporedo sa razvojem firme povećava se i broj radnika. Planovi su da se u narednom periodu broj radnika poveća na 300 do 400 – kaže direktor Ruten.

Kada je reč o tržištu koje pokriva ova firma, najveći deo zauzima kompresorska industrija, zatim telekomunikacije, kao i grafička industrija, proizvodnja sistema za grejanje, uređaja za klimatizaciju i građevinarstvo. Sve ovo pokazuje da „Metech“ posluje na različitim tržištima, bavi se različitim industrijskim granama što omogućava da sistem proizvodnje bude uravnotežen čak i kada u pojedinim granama dođe do krize.
baner1
Zato i ne čudi raznovrsnost proizvoda ovog preduzeća koje se ne bavi samo proizvodnjom i obradom limova, već i sklapanjem i elektronikom, a to omogućava i prodaju gotovih proizvoda širom sveta bez dodatnih dažbina, što je i bila ideja firme kada je počela sa radom u Slobodnoj zoni u Smederevu.

Kada je reč o novim investicijama u Srbiji, ove godine uloženo je u tri nove mašine, dva lasera za sečenje tabli i cevi, maksimalne dužine šest metara i „voter džet“ mašinu za sečenje mekših materijala vodenim mlazom od 3.000 bara. Ukupan iznos investicije je oko 2 mil EUR.

– Za ove projekte odlučili smo se krajem prošle godine i implementirali ih tokom ove, jer oni predstavljaju investiciju za budućnost, iako trenutni posao ne opravdava tolika ulaganja. Ali, da bismo firmu razvijali i proširivali, moramo da ulažemo u nova znanja i mašine. Međutim, sve naše planove remeti odluka Vlade Srbije od kraja prošle godine da se poresko kreditiranje na osnovu novih investicija svede na 0%. Poređeja radi, u Rumuniji njihova vlada vraća 50% uloženih sredstava za svaku investiciju u gotovom novcu i tako pospešuju investiranje u svoju zemlju. To u Srbiji ne postoji – upozorava direktor „Metech“-a.

Ulaganje „Metech“-a u skupu opremu i znanje pokazuje da firma želi da ostane u Srbiji.

Jedna od ovogodišnjih novina u „Metech“-u je carinska ispostava u Slobodnoj zoni koja, zajedno sa špedicijom i otvorenom kancelarijom, firmama u Slobodnoj zoni omogućavaju brzo carinjenje, direktno nadgledanje i bržu isporuku robe na inostrano tržište. Osim toga, u smederevskoj fabrici rade se i delovi za čuveni „Philips“, koji su se ranije proizvodili u Kini, a sada su prebačeni u Srbiju.

Takođe, „Metech“ u Smederevu raspolaže i logističkim centrom gde je sva proizvedena roba spakovana i spremna za transpost, baš u trenutku kada to odgovara klijentima u zapadnoj Evropi. Svake nedelje u Evropu se izvozi šest kamiona robe, dok se u Srbiju vraćaju tri kamiona sa kvalitetnim materijalom koji se ne može naći na ovom tržištu.

– Naša ideja je da „Metech“ pruža kompletnu uslugu, od proizvodnje metalnih delova, preko sklapanja i ugradnje električnih komponenti, do gotovog proizvoda. I ne samo to, već i da napravimo logistiku isporuke proizvoda do kupca. Cilj nam je i da se dalje razvijamo, uz pomoć države koja treba da nam omogući sve neophodne uslove za rad. Napredovanje je moguće samo ako ste aktivni i ako zadovoljavate standardne i stabilne uslove poslovanja – zaključuje Eduard Ruten.

Pročitajte takođe

Budućnost je naklonjena malim aerodromima – Niš obara rekorde, Morava traži svoju šansu

Budućnost je naklonjena malim aerodromima – Niš obara rekorde, Morava traži svoju šansu Kada je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *