Novi ciklus konkursa za inovativne projekte – „Centrifuga“ otvorena do 1. aprila
| Izvor: eKapija

Nagrađeni u prethodnom ciklusu „Centrifuge“ Drugu godinu zaredom program „Superste.net“ startuje sa „Centrifugom“, kako bi podržao inovativne ideje formalnih i neformalnih grupa koje žele da razviju sopstvene projekte iz oblasti kulture, umetnosti i obrazovanja za dugoročni doprinos zajednici.

Konkurs je otvoren za nove ideje do 1. aprila, a zainteresovani se mogu prijaviti putem platforme www.superste.net.

Program je namenjen timovima mladih kreativaca od 16 do 35 godina starosti koji imaju ideje za doprinos razvoju društva. Cilj konkursa nije samo finansijska podrška, već da učesnici kroz intenzivan rad sa mentorima dobiju praktične savete kako da zadobiju podršku zajednice i nauče da strateški planiraju projekat i ostvare uspešne rezultate.

Program „Centrifuga“ biće predstavljen u pet gradova, a prva prezentacija je 10. marta u Smederevu. Narednog dana sledi predstavljanje u Nišu, a zatim u Kragujevcu (14. mart), Novom Sadu (15. mart) i Somboru (16. mart).

– Više od 190 prijavljenih projekata i oko 60.000 glasova koji su stigli preko platforme Superste.net u 2015. godini pokazuje da smo prepoznali potrebu i želju mladih da sjajnim idejama i projektima učestvuju u unapređenju zajednice. Radujemo se novom krugu i novim projektima koji će obogatiti našu zajednicu i inspirisati mlade ljude da budu kreativni i preduzimljivi – objašnjava Andrea Brbaklić, izvršna direktorka u Erste banci.

Prošle godine u okviru „Centrifuge“ nagrađeni su projekti: „Debattlefield“, za implementaciju kreativnog govorništva i debate u osnovnim i srednjim školama grada Niša i okoline, „Putujuće iskrice bontona“ iz Novog Sada, za učenje najmlađih o lepom ponašanju i kulturi življenja, „Omladinski kulturni centar Svetlost“, „Pimp your bike“ za obnove ili pravljenje bicikli, kao i edukovanje o ekološkim prednostima biciklizma, „Revitalizacija“ za vraćanje sjaja užičkim muralima, pozorišna predstava „Izlaženje“, „Mjehur na mreži“ , „Mape nevidljivog Balkana“, Rosmersholm – šta se desilo sa našim idealima? kao i aplikacija „Vučilo – Dolina magičnih reči“. Specijalnu nagradu dobio je projekat Zvučna biblioteka, čiji je cilj izrada audio knjiga za slepe i slabovide sugrađane.

Program donacija „Superste“ razvijen je i realizuje se u saradnji sa Fondacijom „Dokukino“. Kroz „Superste“ programe biće podeljeno 60.000 EUR za društveno odgovorne projekte i mlade lidere.

– Fondacija „Dokukino“ ima za cilj da idejnim tvorcima novih projekata pruži ne samo novčanu podršku, već i priliku da sarađuju sa istaknutim ličnostima iz sveta obrazovanja, biznisa, nauke i umetnosti. Program otvara mogućnost prikupljanja podrške projektima putem društvenih mreža, s obzirom na to da je veliki deo procesa baziran na onlajn saradnji – izjavio je predsednik fondacije Darko Soković.

Detaljnije informacije o konkursu nalaze se na portalu Superste.net.