Novi obrazovni profili u dualnom sistemu obrazovanja – Austrija podržava obuku srpskih srednjoškolaca
| Izvor: Beta

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež najavio je u petak, 31. marta 2017. godine, da će sledeći obrazovni profili koji će se školovati po dualnom sistemu, posle trgovaca, biti tehničari logistike i špedicije i automehaničari.

On je na konferenciji za novinare u PKS-u, na kojoj su predstavljeni rezultati saradnje Srbije i Austrije na razvoju dualnog obrazovanja, rekao da je cilj novog obrazovnog sistema da se mladi stručno osposobe za potrebe kompanija.

– Školujemo mlade da ostanu u Srbiji, a ne da odu u inostranstvo – rekao je Čadež odgovarajući na pitanje da li će se, posle sticanja stručnih kvalifikacija kroz dualno obrazovanje, nastaviti odliv mozgova.

Austrija u okviru projekta razvojne podrške, osim ekspertske pomoći, pruža i finansijsku od oko 100.000 EUR, kojom se pomaže obuka učenika Trgovačke škole po dualnom sistemu.

Savetnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Gabrijela Grujić rekla je da je 120 učenika Trgovačke škole u Beogradu već raspoređeno po maloprodajnim lancima, dok je potpredsednica Privredne komore Austrije Marta Šulc ocenila da je Srbija postigla dobre rezultate za godinu dana u dualnom obrazovanju.