Novi pogodni u Kikindi – „Zoppas“ počinje proizvodnju, u novembru stiže i francuski „Mecafor“
| Izvor: Dnevnik

Fabrika italijanske kompanije „Zoppas“ počeće da radi narednih dana u Kikindi, a u okobru ili početkom novembra očekuje se pokretanje pogona francuske kompanije „Mecafor“, najavio je član Gradskog veća za lokalni ekonomski razvoj i investicije Saša Tanackov. U pogonu „Zoppasa“ u delu hale nekadašnje kikindske „Auto kuće“, sa radom počinje prva grupa od 15 radnika koja je bila na tronedeljnoj obuci u glavnoj fabrici u rumunskom Velikom Semiklušu. Planirano je da se etapno naredne grupe radnika obučavaju u Kikindi, uz pomoć onih koji su obuku završili u Rumuniji, ali i uz asistenciju vodećih inženjera „Zoppasa“.

– Prvih 70 do 80 ljudi biće u naredna dva meseca uvedeni u posao, kako bi se dosegla brojka od stotinak radnika u prvoj godini rada pogona u Kikindi. Prave efekte ćemo videti u narednih godinu dana, jer svaki početak je težak, pošto je u pitanju novi posao sa ljudima koji su do sada bili angažovani na nekim drugim poslovima, tako da je potrebno uhodavanje. U narednom periodu pored ovog pogona u bivšoj „Auto kući“ trebalo bi da „Zoppas“ za proširenje osposobi prostor od oko 5.500 kvadrata – dodaje Tanackov.

Izgradnja fabrike „Mecafor“ u Industrijskoj zoni odmiče planiranom dinamikom. Prema rečima Tanackova, tokom septembra okončaće se izgradnja, a otvaranje i početak proizvodnje je predviđeno krajem oktobra ili početkom novembra. U startu „Mecafor“ će angažovati oko 60 radnika, međutim, kako se najavljuje to je nukleus buduće mnogo veće proizvodnje sa angažovanjem većeg broja radnika.

– Za kompaniju koja se odlučila da otvori fabriku u našem gadu, izuzetan resurs je kvalifikovana i kvalitetna radna snaga koju imamo u metalskoj branši – ističe Tanackov.

Veliki podsticaj za dolazak investitora je otvaranje graničnog prelaza Nakovo – Lunga sa Rumunijom. Da granični prelaz nije trajno otvoren, u Kikindu verovatno ne bi došla kompanija „Zoppas“.

– Na ovaj način nemamo samo bržu putnu komunikaciju sa Rumunijom, nego i mogućnost da se određeni privredni kapaciteti iz te države transferišu u našu sredinu.

Za nepune dve godine ovaj ganični prelaz apsolutno je opravdao svoje postojanje, jer brojke govore da se mnogo više koristi u poređenju sa ostala dva, otvorena u isto vreme. Kikinda nije dobila samo neke nove putnike i posetioce iz susedne Rumunije ili samo skratila put do Temišvara, nego je dobila moućnost da zbog nedostatka radne snage na području Županije Timiš, određeni privredni kapaciteti budu preseljeni kod nas – kaže Tanackov.

Prolaz za teretnjake

Gradska uprava nastojaće da infrastrukturno opremi prelaz kod Nakova i da izdejstvuje odobrenje o 24-časovnom radu graničnog prelaza, te da se omogući promet teretnih vozila veće nosivosti od sedam tona po osovini. Pored očekivanja da se to reši kroz dvogodišnji prekogranični projekat s Rumunijom, potrebno je rekonstruisati državni put od Kikinde do granice i izgraditi biciklističku stazu.

Koliko je značajno da se omogući teretni saobraćaj Saša Tanackov ilustruje podatkom da samo iz industrije građevinskog materijala AD „Toza Marković“ u susednu zemlju godišnje odlazi 900 šlepera crepa. Uz to, kada se uspostavi proizvodnja u fabrici „Zoppasa“ sa stotinak radnika, između Kikinde i Velikog Semikluša cirkulisaće oko 530 kamiona.