Novi prinosi „crvenog zlata“ uz pomoć EU – Voćari iz Šapca obnovili proizvodnju malina

Novi prinosi „crvenog zlata“ uz pomoć EU – Voćari iz Šapca obnovili proizvodnju malina
| Izvor: eKapija

Poljoprivrednici u šabačkom kraju, koji su pretrpeli štetu nakon poplava 2014. godine, obnovili su proizvodnju malina uz pomoć donacije Evropske unije.

Kako saopštavaju iz Delegacije EU u Srbiji, u decembru 2014. voćari grada Šapca dobili su ukupno 457.200 sadnica malina sorti Tjulamin, Miker i Polka. Sadnice su uvežene iz Engleske, sertifikovane su i izuzetnog kvaliteta, a porodica Petrović jedno je od 254 šabačkih domaćinstava koja su dobila sadnice maline kao donaciju EU i pomoć poljoprivrednicima iz poplavljenih područja. Naime, oni su dobili 1.800 sertifikovanih, visokokvalitetnih sadnica maline sorte Tjulamin – krupne, čvrste i ukusne, namenjene za konzumiranje u svežem stanju.

– Kvalitet sadnica maline koje smo dobili bio je zaista dobar, kao i prinos koji smo postigli. S obzirom na to da je ove godine bila prva berba, u narednim sezonama očekujem još veće prinose i bolje rezultate. Zahvalan sam svima koji su pomogli da nakon poplava oporavimo deo poljoprivredne proizvodnje, od koje i živimo. Verujem da su donacije EU značile svim poljoprivrednicima u mom kraju, bez obzira koju su vrstu pomoći dobili – rekao je Jovan Petrović.

Krajem jula, Petrovići su završili sa prvom berbom malina i sa 50 ari nabrali oko 6 tona „crvenog zlata“ koje su prodali hladnjači. Jovan kaže da je zadovoljan prinosom i rodom.

Inače, tokom jeseni i zime 2014. i 2015. godine sadnice voća dobila 2.002 domaćinstva u 30 opština u Srbiji. Ukupno 2.219.100 sadnica šljiva, trešnje, višnje, malina i kupina je zasađeno u voćnjacima, a ukupna vrednost sadnica koje su nabavljene iz donacije EU iznosi 1.259.610 EUR.

Osim sadnica, koje čine deo od 23 paketa pomoći koje je EU preko Organizacije za hranu i poljoprivredu UN (FAO) donirala poljoprivrednicima pogođenim poplavama, poljoprivrednici iz poplavljenih područja su u periodu od avgusta 2014. do maja 2016. godine dobili i semena za prolećnu i jesenju setvu, đubrivo, stočnu hranu, plastenike, poljoprivrednu mehanizaciju i stoku. Pomoć je do sada stigla u 29.448 domaćinstva.

Program „Pomoć Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji“ finansira EU iz pretpristupnih fondova IPA 2012 i IPA 2014. Za program je ukupno izdvojeno 92 mil EUR, od čega 9,5 mil EUR za pomoć malim poljoprivrednim domaćinstvima koja su pretrpela štetu od poplava.

Pročitajte takođe

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018.

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018. Izvor: eKapija …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *