Novi prinosi „crvenog zlata“ uz pomoć EU – Voćari iz Šapca obnovili proizvodnju malina
| Izvor: eKapija

Poljoprivrednici u šabačkom kraju, koji su pretrpeli štetu nakon poplava 2014. godine, obnovili su proizvodnju malina uz pomoć donacije Evropske unije.

Kako saopštavaju iz Delegacije EU u Srbiji, u decembru 2014. voćari grada Šapca dobili su ukupno 457.200 sadnica malina sorti Tjulamin, Miker i Polka. Sadnice su uvežene iz Engleske, sertifikovane su i izuzetnog kvaliteta, a porodica Petrović jedno je od 254 šabačkih domaćinstava koja su dobila sadnice maline kao donaciju EU i pomoć poljoprivrednicima iz poplavljenih područja. Naime, oni su dobili 1.800 sertifikovanih, visokokvalitetnih sadnica maline sorte Tjulamin – krupne, čvrste i ukusne, namenjene za konzumiranje u svežem stanju.

– Kvalitet sadnica maline koje smo dobili bio je zaista dobar, kao i prinos koji smo postigli. S obzirom na to da je ove godine bila prva berba, u narednim sezonama očekujem još veće prinose i bolje rezultate. Zahvalan sam svima koji su pomogli da nakon poplava oporavimo deo poljoprivredne proizvodnje, od koje i živimo. Verujem da su donacije EU značile svim poljoprivrednicima u mom kraju, bez obzira koju su vrstu pomoći dobili – rekao je Jovan Petrović.

Krajem jula, Petrovići su završili sa prvom berbom malina i sa 50 ari nabrali oko 6 tona „crvenog zlata“ koje su prodali hladnjači. Jovan kaže da je zadovoljan prinosom i rodom.

Inače, tokom jeseni i zime 2014. i 2015. godine sadnice voća dobila 2.002 domaćinstva u 30 opština u Srbiji. Ukupno 2.219.100 sadnica šljiva, trešnje, višnje, malina i kupina je zasađeno u voćnjacima, a ukupna vrednost sadnica koje su nabavljene iz donacije EU iznosi 1.259.610 EUR.

Osim sadnica, koje čine deo od 23 paketa pomoći koje je EU preko Organizacije za hranu i poljoprivredu UN (FAO) donirala poljoprivrednicima pogođenim poplavama, poljoprivrednici iz poplavljenih područja su u periodu od avgusta 2014. do maja 2016. godine dobili i semena za prolećnu i jesenju setvu, đubrivo, stočnu hranu, plastenike, poljoprivrednu mehanizaciju i stoku. Pomoć je do sada stigla u 29.448 domaćinstva.

Program „Pomoć Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji“ finansira EU iz pretpristupnih fondova IPA 2012 i IPA 2014. Za program je ukupno izdvojeno 92 mil EUR, od čega 9,5 mil EUR za pomoć malim poljoprivrednim domaćinstvima koja su pretrpela štetu od poplava.