Novi zakon omogućiće efikasniji i uređeniji katastar – Upis imovine neće trajati duže od nekoliko dana
Izvor: Beta/Tanjug

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da je cilj tog ministarstva da katastar bude potpuno uređen i efikasan i da upis imovine ne traje duže od nekoliko dana, kao i da naredne godine Srbija napreduje za najmanje 10 mesta na Doing business listi.

Ona je u ponedeljak (28. novembra 2016. godine) na predstavljanju Bele knjige Saveta stranih investitora najavila novi zakon o katastru i istakla da će na tom zakonu raditi sa svim partnerima.

Kako je rekla, ministarstvo želi da malo „pogura“ u tom procesu javne beležnike koji će imati više posla kada je reč o katastru, ali i Poresku upravu i banke.

– Danas imate apsurdnu situaciju da upis hipoteke traje najmanje šest meseci do godinu i po dana, što gubi svoju svrhu – rekla je ona. Prema njenim rečima, novi zakon treba da omogući da se upis i registracija imovine obavlja za dan, dva ili tri, a ne da se čeka mesecima.

Mihajlović je ocenila i da je reforma građevinskih dozvola uspešno sprovedena i da se danas dozvola za gradnju u Srbiji u proseku dobija za sedam dana, a lokacijski uslovi za 14 dana.

– Do sada je u 2016. podneto oko 60.000 zahteva za dobijanje građevinske dozvole, od kojih je više od 70% pozitivno rešeno, a svakog meseca beleži se novi rekord u broju izdatih dozvola – navela je Mihajlović.

Naglasila da je krajnji cilj Vlade da se u Srbiji uspostavi kompletan sistem elektronske uprave u svim oblastima, kao što već postoji u oblasti građevinskih dozvola.

Komentarišući navode o problemima u primeni pojedinih zakona i podzakonskih akata, Mihajlovićeva je istakla da je unutar Radne grupe za unapređenje rejtinga Srbije na Doing business listi napravljen poseban tim koji će proveravati uticaj svakog propisa na rejting Srbije, pre nego što on bude usvojen.