Noviteti kompanije Google za 2017. godinu – Od pametnog telefona do virtuelne stvarnosti
| Izvor: N1

Zbog ogromnog uticaja koji ima na svet potrošačke elektronike, važno je znati šta u kompaniji Google spremaju za nešto manje od 12 meseci koji su pred nama. Evo nekoliko područja u kojima možemo očekivati novitete i pomake napred.

Novi Pixel

Iako nije stiglo konkretno obećanje da će izbacivati novi model svake godine, moguće je da ćemo dobiti potpuno novi pametni telefon Pixel. Sadašnji modeli na tržištima su u tek nekoliko zemalja, uglavnom zato što je Google Assistant dostupan na samo nekoliko jezika.

Ni oni nisu u potpunosti proizvod Google-a: procesor je, recimo, Qualcomm Snapdragon 820. Ali, u Google-u žele da postanu potpuno nezavisni, pa stoga treba očekivati da će i u ovoj godini nastaviti da streme ka tom prilično ambicioznom cilju.

Napredniji operativni sistem (Andromeda?)

Hardver Google-u nije nepoznanica. Osim pametnih telefona, upoznati su i sa tabletom, kao i sa personalnim računarima. Treba zato očekivati pomake i na tom području, moguće prema platformi koja će biti zajednička za različite uređaje.

Andromeda je platforma za više sistema o kojoj se puno priča, ali dosad nismo imali prilike puno toga da vidimo konkretnog. Zamišljena je s podrškom za sve vrste uređaja, kao temelj za budući Google operativni sistem.

Korak prema virtuelnoj stvarnosti

Projekt Daydream otvorio je novi svet korisnicima Androida, ali zasad je tehnologija virtuelne stvarnosti još uvek prilično ograničena, a prepreka je i to što kod nekih ljudi izaziva mučninu ili glavobolje, kao i manjak atraktivnih sadržaja za Google-ovu platformu. To je svojevrsna začkoljica koju u Google-u moraju da reše: bez više sadržaja nema više korisnika i obrnuto, piše tportal.