Novo radno mesto država plaća 5.198 EUR – Za godinu dana subvencije dobile svega tri domaće firme
| Izvor: Novosti

Za godinu dana važenja novog Zakona o ulaganju, podršku države dobilo je ukupno 28 investicija. Iako je glavni cilj novog propisa bio jednak tretman domaćih i stranih ulagača, paraf na subvencije izborile su svega tri domaće firme. Od ukupno oko 92,9 mil EUR odobrenih subvencija svega 2,57 mil EUR stići će do srpskih investitora.

Kratkih rukava u borbi za državnu pomoć prošle godine je ostao Metalac iz Gornjeg Milanovca. Ova firma kupila je iz stečaja Fabriku automobilskih delova iz istog grada.

– Uopšte nisam zadovoljan načinom na koji se stimuliše ulaganje domaće privrede u bilo kakve investicije – rekao je nedavno Dragoljub Vukadinović, prvi čovek uprave Metalca.

– Nismo ravnopravni sa stranim investitorima. FAD smo kupili iz stečaja bez radnika. Godinu dana se borimo da dobijemo neka sredstva od države. Na kraju su nam rekli da nemamo pravo jer smo, u međuvremenu, zaposlili određeni broj ljudi na određeno vreme. Morali smo da angažujemo ljude čekajući državu da odluči. Nismo dobili subvencije, a i da jesmo, sledovalo bi nam po 4.000 EUR za svako radno mesto. Toliko je za Gornji Milanovac. Mi smo zaposlili novih 140 radnika i to u proizvodnji auto-delova. Tu je izvoz 90% proizvedenog – objašnjava.

Statistika Ministarstva pokazuje da će sa blizu 93 mil EUR uposliti 17.873 radnika, od toga svega 395 kod domaćih ulagača. Kada se iznosi podsticaja podele sa novozaposlenima, računica pokazuje, da svako radno mesto košta u proseku 5.198 EUR. Stranci će dobiti po 5.168 EUR, a domaći više od njih za 1.353 EUR.

– U nameri da dodatno podstakne domaća ulaganja, Srbija je snizila kriterijume u vezi sa minimalnom visinom ulaganja i obaveznim brojem novih zaposlenih – ističu u Ministarstvu privrede.

– Po sada važećoj Uredbi o uslovima i načinu privlačenja ulaganja, da bi projekat mogao da se kandiduje za dodelu sredstva podsticaja neophodno je da investitor obezbedi minimalno ulaganje u visini od 150.000 EUR u najmanje razvijenim opštinama i da zaposli najmanje 20 ljudi. Kada je reč o najrazvijenijim gradovima i opštinama, za njih je neophodno ulaganje od minimum 600.000 EUR, uz zapošljavanje bar 50 radnika. Cilj je da se domaći privrednici motivišu za pokretanje novih projekata ili proširenje postojećih kapaciteta realizacijom projekata koje će moći da sprovedu u celosti – navode.

Ministarstvo privrede je u poslednjih godinu dana potpisalo ugovore sa tri domaće kompanije – Banja Komerc Bekament Aranđelovac, FOS Surdulica i TIM-KOP iz Temerina.