Novosadski Multiprint pravi unikatne foto poklone – Najzastupljenija moderna tehnologija štampe na tekstilu
| Izvor: eKapija

Multiprint je mlada firma koja na tržištu postoji tek nepune dve godine, a na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu grafičke, papirne i kreativne industrije Grafima u Beogradu predstavili su modernu tehnologiju štampe. Reč je o štampi na tekstilu vodenim bojama i pigmentom. Arsen Bačak, vlasnik kompanije, kaže u razgovoru za eKapiju da je otisak relativno pristupačan, cena izrade je povoljna, a rok vrlo kratak.

– Još jedan naš interesantan i veoma inovativan proizvod je jastuk koji sami šijemo i za koji smo ove godine na Grafimi dobili nagradu. Jastuk je od čistog mikro fibera, punjen silikonskim vlaknom i sa jastučnicom koja može da se skida. Štampa je u tkanju, što znači da je otisak otporan na pranje, iskuvavanje, peglanje, ekološki je prihvatljiv, idealan za decu i odrasle kao ukrasni motiv – objašnjava Bačak.

On kaže da je ideja da naprave jastuk došla kao posledica svakodnevnih želja klijenata da odštampaju nešto unikatno, što bi mogli da poklone. Obično su tražili majicu za dete i onda su se u Multiprintu setili – zašto taj mališan ne bi imao svoj jastuk sa omiljenim likom iz crtaća?

– Videli smo da mnogo različitih nekvalitetnih proizvoda stiže iz Kine, što nama nije bio cilj, nego smo želeli da napravimo domaći proizvod, naš brend! Dobili smo kvalitetan jastuk, lep, elegantan i koristan, unikatan, a pristupačan – navodi sagovornik eKapije.

Arsen Bačak ističe da Multiprint posluje tek godinu i po dana, ali da je firma veoma napredovala u tom periodu jer se orijentisala na potrebe kupaca.

– Nismo se bavili sitnicama, nego smo se fokusirali na razvoj proizvodnje i tehnologiju štampe na tekstilu, kako bismo napravili ono što drugi ne mogu. Kao rezultat dobili smo brzinu izrade, kvalitet i pristupačnu cenu.

Multiprint ima tri zaposlena radnika i lokal u novosadskoj Ulici Pavla Papa, gde prolaznici, Novosađani i turisti, mogu da svrate i vide ceo asortiman proizvoda – majice, šolje, slagalice, podloge za miša… Rok izrade svih artikala je 10 minuta i za to kratko vreme kupci dobijaju unikatan proizvod i idealan poklon.

– Naša ciljna grupa je vrlo široka, a osim tekstila, najviše štampamo na keramici i kartonu. Najtraženiji su unikatni foto pokloni, gde ljudi mogu u bilo kom formatu da donesu svoju fotografiju ili tekst i da dobiju odštampano nešto jedinstveno – kaže Arsen Bačak.

Vlasnik Multiprinta smatra da je konkurencija na tržištu relativno velika, jer danas „svako pokušava nešto da radi“. Jedino pravo rešenje vidi u takmičenju kvalitetom i rokom izrade, a cena se formira u skladu sa tim parametrima. Tvrdi da zasada uspešno posluju.

– Početno ulaganje je bilo relativno veliko, s tim da sam ja još pre desetak godina počeo da se interesujem za ovaj posao i krenuo da kupujem deo po deo mašina koje su mi potrebne. Sada sam to samo sklopio u jednu veliku celinu.

Novosadska firma nije do sada koristila programe podrške države za razvoj svog poslovanja, kao ni bankarske kredite. Sagovornik eKapije kaže da ne planiraju ni ubuduće.

– Trudićemo se da postignemo organski rast, što znači da ćemo se širiti koliko budemo mogli – bez kredita i subvencija. Ulagaćemo samo sopstvena sredstva, a planovi za naredni period su da se proširimo i povećamo broj radnika, kao i kapacitet proizvodnje, odnosno prodaju – zaključuje Arsen Bačak.