Novosadski „Novitet“ uskoro na tržištima Rusije i Španije – Konkurs za krojače i dalje otvoren
| Izvor: Novosti

Odela iz „Noviteta“, novosadske fabrike tekstilnih proizvoda, uskoro bi trebalo da se nađu na tržištu Rusije i Španije. Ovaj izvozni posao, međutim, kako objašnjava Srđan Lazarević, direktor „Noviteta“, podrazumeva i povećanje broja zaposlenih, odnosno, zapošljavanje stručnih radnika tekstilne struke. Upravo u tom segmentu došlo je do problema.

Na evidenciji novosadske filijale Službe za zapošljavanje, kako navodi Lazarević, registrovana je 101 krojačica. I pored toga, „Novitet“, kako kaže, nije imao uspeha u svom planu da zaposli pedesetak novih radnika.

– Konkurs je i dalje otvoren, ali, i pored prijavljenih na biro, zainteresovanih gotovo da i nema – kaže Lazarević.
– Javile su nam se samo tri mlade krojačice koje su posle nekoliko dana napustile fabriku. Imamo, istina, problem zbog duga za poreze i doprinose iz ranijeg perioda, zbog čega naše radnice nemaju zdravstveno osiguranje, ali i pored toga, plata je redovna.

U „Novitetu“, kako kaže sagovornik „Novosti“, trenutno radi 50 zaposlenih, a u prethodne dve godine proizvodni pogon nije napustila ni jedna radnica.

– I to govori o tome da su uslovi rada u sadašnjem privrednom okruženju prihvatljivi – navodi Lazarević. – Plate isplaćujemo redovno, u proseku su oko 25.000 dinara, a u celom tekstilnom sektoru situacija je slična. I dalje, međutim, ostaje problem što kvalitetne radne snage ovog profila, na žalost, na tržištu rada gotovo da i nema. Kada bi bilo dovoljno radnika, naša tekstilna industrija, i to ne samo „Novitet“, mogla bi ponovo da zauzme svoje mesto na svetskom tržištu.

„Novitet“, koji posluje u sastavu „Zekstre“, kako napominje Lazarević, na tržištu Rusije i Španije će se pojaviti pod svojim imenom, odnosno, gradiće sopstveni brend.

– Do sada su odela i proizvodi iz naše fabrike bili prisutni na tržištu Zapadne Evrope, pre svega u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji… – ističe Lazarević.
– Upravo zbog toga, važni su nam iskusni radnici, koji mogu da odgovore izazovu šivenja odela. Taj posao je mnogo komplikovaniji od nekih manjih poslova u teksilnoj industriji, a radnici se za njega obučavaju i do dve godine.

Lazarević objašnjava kako se je plan da se „Novitet“ na ova dva nova tržišta predstavi sa kolekcijom jesen-zima 2016.

– Plan je da se predstavimo manjim serijama, naravno, vrhunskog kvaliteta, i da na taj način postignemo neku vrstu ekskluzivnosti – kaže Lazarević.
– Naravno, za veće serije još uvek nemamo kapaciteta, jer se računa da dnevno, po radniku, iz pogona mogu da „izađu“ dva kompletna odela.