Poreski obveznici dužni su da Poreskoj upravi dostavljaju podatke o svim skladišnim, odnosno poslovnim prostorijama u kojima obavljaju delatnost kao i da uredno prijavljuju eventualne izmene tih podataka, počev od 27. avgusta 2018. godine.

Kako se precizira u saopštenju Poreske uprave, to je jedna od novina propisana Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji i to članom 2. po kome su poreski obveznici dužni da Poreskoj upravi dostave podatke, kao i kasnije izmene podataka o svim poslovnim prostorijama u kojima skladište, odnosno smeštaju dobra, kao i o svim prostorijama u kojima obavljaju registrovanu delatnost.

To mogu učiniti isključivo elektronskim putem preko portala e-POREZI.

Poreski obveznici su u obavezi da Poresku upravu uredno obaveštavaju o svim eventualnim izmenama podataka i to pre početka korišćenja prostorija u kojima skladište, odnosno smeštaju dobra, kao i korišćenja prostorija u kojima obavljaju registrovanu delatnost, navedeno je.

– Nepostupanje poreskih obveznika po članu 25. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, odnosno neprijavljivanje Poreskoj upravi, prodajnog, skladišnog, odnosno smeštajnog prostora, u kojima se smeštaju dobra, odnosno vrši promet, predstavlja krivično delo nedozvoljenog skladištenja robe, a roba koja se zatekne u prostorijama koje nisu prijavljene Poreskoj upravi, biće oduzeta.

Takođe, kako dodaju, obveznik može biti i prekršajno odgovoran ukoliko ne postupi u skladu sa članom 25. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.