Obe peći „Železare Smederevo“ radiće uskoro punim kapacitetom – Kineski HBIS ozbiljno zainteresovan za kupovinu čeličane
| Izvor: Tanjug

„Železara Smederevo“ je, nakon manjeg incidenta sa prevrtanjem transportera za rudu početkom januara, nastavila redovnu proizvodnju.

Petar Kamaraš, jedan od čelnika „Železare Smederevo“, izjavio je da je pri kraju i remont jednog od četiri kaupera na visokoj peći 2 i da će uskoro obe visoke peći raditi u punom kapacitetu.

Kamaraš, koji je izvršni direktor HPK menadžmenta i član Nadzornog odbora „Železare“, rekao je „Tanjugu“ da se pripremaju za najavljeno strateško partnerstvo sa kineskom HBIS grupom, koja je ozbiljno zainteresovana za kupovinu srpske čeličane.

– Obe visoke peći su u odličnom stanju i nema razloga da se gasi nijedna od njih radi remonta. Na visokoj peći 2 obavljena je popravka jednog od četiri kaupera koja nije podrazumevala njeno gašenje i ta peć će vrlo brzo biti spremna za proizvodnju. Očekujemo da sa obe peći ispratimo tržište – naglasio je Kamaraš.

On je naveo i da kauper 1 na visokoj peći 2 ima oštećen vatrostalni materijal za prikupljanje toplote, te da je zato očišćen 1,5 metar oštećenog materijala i planirano je postavljanje novog materijala. Reč je, kako je objasnio, o manjoj popravci, ali je od veoma velikog značaja za smanjenje potrošnje koksa i troškova proizvodnje na visokoj peći.

Kamaraš je istakao da su planovi za 2016. da „Železara“ posluje efikasno, da ima zadovoljavajuće finansijske rezultate i da se pripremi za privatizaciju, što su ciljevi koje je postavila Vlada Srbije.

Prema njegovim rečima, još nema konačnih poslovnih rezultata za 2015, ali moglo bi da se kaže da su oni veoma zadovoljavajući uprkos krizi koja je pogodila industriju čelika u poslednja četiri meseca prošle godine.

– Globalno tržište čelika je u 2015. pogodila ogromna i veoma brza kriza. Poslednja četiri meseca prošle godine su bila izuzetno loša za sve na tom tržištu i čeličane su smanjile proizvodnju za 50%. „Veoma sam ponosan što mi nismo otpuštali radnike da bismo poboljšali finansijske rezultate već umesto toga pokušavamo da napravimo uštede – kazao je Kamaraš, navodeći da je u „Železari“ trenutno zaposleno oko 5.050 radnika.