Oberu višnje za tri minuta

Oberu višnje za tri minuta
N. SUBOTIĆ |

Reporteri „Novosti“ sa modernizovanim beračima u voćnjacima porodice Smoljan u Žablju koji su bogato rodili. Anto i Željko Smoljan napravili mašinu koja zamenjuje desetak radnika

BERBA višanja oduvek je podrazumevala stotine vrednih ruku, mnogo merdevina, dovikivanje berača, odeću umrljanu crvenom bojom i pune gajbice slasnih plodova. U voćnjaku porodice Smoljan na samom ulasku u Žabalj, slika je potpuno drugačija. Stabla u ovom voćnjaku obrana su mašinski. Umesto ruku, višnje su obrale – vibracije. Samo gajbice pune kao krv crvenih plodova ukazuju na to da je počeo najvažniji i najslađi posao – berba.

Pokretna traka smešta voće u gajbice. Prethodno ventilator oduva lišće i nečistoće. Ovu, po mnogo čemu jedinstvenu mašinu, ne samo u Srbiji, već i šire, konstruisali su sami Smoljani – Željko, kojeg smo zatekli za „volanom“ jedne od mašina, i njegov otac Anto.

– Gajimo višnje već desetak godina, a od kada smo posadili prve zasade, nismo se mirili s tim da moramo da ih beremo ručno – objašnjava naš domaćin, dok specifičnim volanom namešta hidraulični uređaj na stablo višnje, a zatim ga, pritiskom na dugme, kratko strese. – Nabavili smo neke mašine za branje, ali nismo njima bili zadovoljni i tražili smo svoje rešenje, punih osam godina. Sada smo ga usavršili toliko da smo počeli i serijsku proizvodnju…

SOLIDNA ZARADA
Višnje prodajemo po ceni od 70 dinara za kilogram – navodi Smoljan.
– Zarada je, upravo zahvaljujući mašini, solidna. Računao sam da sa 10 hektara pod voćnjakom imamo zaradu kao sa 70 hektara pod ratarskim kulturama. Da moramo da plaćamo berače, zarada bi, siguran sam, bila znatno manja.
Dok je Željko završio rečenicu, mašina, koju opslužuju još petorica radnika, otresla je zrele plodove, koji su pali na itisonima prekrivene kose stranice, a odatle u žleb sa pokretnom trakom, koja ih gura do ventilatora. Posle „izduvavanja“ lišća i sitnijih grančica, plodovi završavaju u gajbicama, koje radnici prebacuju u prikolicu… Veliko stablo „oslobođeno je“ svih plodova za manje od tri minuta.

– Teško je napraviti neku preciznu računicu, ali, nama bi za ovaj voćnjak od oko tri jutra, trebalo nekoliko desetina berača, koji bi radili nekoliko dana – navodi mlađi Smoljan. – Ovako ga, sa dve mašine, oberemo za manje od osam sati, a angažujemo desetak radnika, među kojima su i oni koji gajbice tovare u kamion. Ušteda je, samim tim, očigledna.
baner1
Mogućnost uštede i ubrzavanja posla, kako napominje Smoljan, prepoznali su mnogi, tako da je, od početka godine, kupce našlo već 11 ovakvih mašina, po ceni od 35.000 evra za komad. Za veliku plantažu u Crvenki napravili su osam mašina. Tri su završile u Hrvatskoj, a ima ih i na drugim stranama…

– Koliko je potrebno da se mašina isplati, zavisi od površine voćnjaka, ali, kako sam čuo, u Crvenki bi investicija mogla da se isplati već ove sezone – ističe naš sagovornik. – Osim na višnjama, našu mašinu smo isprobali i na šljivama, a može da bere i lešnike. Naravno, ne mislim da je tu kraj usavršavanjima. Otac mi nema mira. Verujem da će se naći još neka mogućnost da se stvari dodatno poprave, podese, i da se posao još olakša.

ZAŠTITA

Patent jesmo zaštitili, ali, ne znam koliko to kod nas može da vredi – kaže Smoljan. – Pitam se šta bismo mogli da uradimo, kada bi neko, na primer, odlučio da je iskopira. Koliko bi para i vremena trebalo da utrošimo da zaštitimo naše delo…

Pročitajte takođe

Niš uveo 11 građevinskih zona i smanjio porez za poljoprivrednike

Niš uveo 11 građevinskih zona i smanjio porez za poljoprivrednike Veće grada Niša donelo je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *