Obuke za buduće poljoprivrednike u Nišavskom okrugu
Izvor: Južne vesti

Kako pokrenuti organsku proizvodnju, imati održivo poljoprivredno domaćinstvo, brendirati proizvode i plasirati ih na tržište, neke su od veština koje mladi iz Nišavskog okruga mogu steći na obukama ukoliko se prijave na konkurs „Proaktiva“.

Namera niške organizacije civilnog društva „Proaktiv“ jeste da se mladi edukuju kako da upravljaju gazdinstvom i vode sopstveni biznis i tako motivišu da ostanu na selu, a poseban akcent biće na oblasti organske proizvodnje.

– Mladi koji žive na selu često misle da je to minus, a zapravo je život na selu plus jer imate prednost u tome što posedujete zemlju koja može da se obrađuje i od koje možete da zaradite – objašnjavaju u „Proaktivu“.

Pravo da se prijave za obuke koje su deo programa „Proaktivni mladi u ruralnim sredinama“ imaju mladi, starosti od 15 do 30 godina, koji imaju poljoprivredno zemljište u njihovom ili vlasništvu njihove porodice. Sve obuke, kako teorijske, tako i praktične, besplatne su za učesnike.
baner1
Rok za prijavu je 15. oktobar, a komisija će odabrati 20 učesnika. Zainteresovani detalje konkursa i prijavni formular mogu pronaći na sajtu „Proaktiva“.

Kako napominju u „Proaktivu“, ukoliko mladi pokažu interesovanje za ove obuke, postoji mogućnost da im se kroz projekat pomogne da brendiraju organske proizvode i plasiraju ih na tržište.

– Želimo da pomognemo mladima da „stanu na svoje noge“ i da iskoriste potencijal koji imaju. Ukoliko bude moguće, pomoći ćemo im tako što ćemo im zakupiti tezge na pijaci i pomoći brendiranju – kažu u „Proaktivu“.