Očekujemo američke investicije u automobilskoj industriji i IT sektoru – U 2016. posao u firmama iz SAD za oko 8.000 ljudi
| Izvor: RTS

Ministar privrede Goran Knežević kaže da je uveren da će poseta premijera Vučića Sjedinjenim Američkim Državama imati veliki efekat na srpsku privredu. Ističe da je tokom ove godine potpisano 18 ugovora i da će biti zaposleno oko 8.000 ljudi, a da se američke investicije očekuju u automobilskoj industriji i IT sektoru. Napominje da firmama koje su u gubitku neće biti dozvoljeno da budu donatori.

Goran Knežević je rekao da su Sjedinjene Američke Države svetska velesila i prva privreda sveta i da je u tom kontekstu poseta premijera Vučića toj zemlji izuzetno značajna.

– Najvažnije je da se poseta iskoristi kako bi se razgovaralo i sa američkim privrednicama. Važno je da imamo dobre političke odnose i da ih iskoristimo zbog privrednog razvoja. Uvereni smo da će ova poseta, kao i poseta Francuskoj, imati veliki efekat na našu privredu – napominje Knežević.

Kaže da je tokom ove godine potpisano 18 ugovora i da će biti zaposleno oko 8.000 ljudi. – Imamo u najavi još nekih 20.000 radnih mesta, a među investitorima su i američke investicione kompanije. Očekujemo američke investicije u oblasti automobilske industrije i IT sektora – ističe Knežević.

Dodaje da je bitno da se repovi iz prošlosti razreše.

– Imamo oko 180 firmi u našem portfelju i očekujem da završimo privatizaciju, a na javnim preduzećima smo jako puno radili. U 2014. godini imali smo gubitke javnih preduzeća od preko 40 milijardi dinara. Želimo da ih učinimo efikasnijima i uvedemo profesionalni menadžement i ostajemo pri roku od dve, tri godine, gde će izaći na tržište i biti konkurentni – objašnjava Knežević.

Kaže da svi planovi javnih preduzeća idu na Vladu, a da se kontrola vrši u Ministarstvu privrede. – Pooštrićemo kontrolu i slede sankcije za one koji je ne poštuju. Neće biti dozvoljeno onima koji su u gubitku da budu donatori – kaže Knežević.