Od 1. jula smanjene tarife izvršiteljima
Izvor: Blic

Izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, građani koji zbog dugova budu imali posla sa izvršiteljima plaćaće ubuduće ceh jeftiniji i do 50%. Ministarstvo pravde ograničilo je izvršiteljima naknade zbog čega će se smanjiti troškovi građana za minimum hiljadu i po dinara.
Novim propisima ukinuti su i troškovi, koji su ponekad iznosili i više od 5.000 dinara, koje su dužnici plaćali kada su izvršitelji od NBS ili MUP tražili podatke o njihovim računima ili adresi.

– Zakonom je praktično limitirana naknada izvršitelja za pripremu i vođenje postupka. Ranije je za dug od 30.000 dinara na ime bilo koje komunalne usluge ova naknada bila minimalno 3.000 dinara, a sada je maksimalno 2.640 dinara. Za isti dug naknada za uspešnost postupka ranije je iznosla 3.660 dinara, a sada je ograničena na 2.800. Više ne postoje ni troškovi koje su naplaćivali izvršitelji za dostavljanje podataka od strane drugih organa, budući da je novim zakonom propisano da NBS i MUP ovakve podatke izvršiteljima moraju dostavljati besplatno. To je građane do sada koštalo i po 2.000 dinara – kaže izvor „Blica“ iz Ministarstva pravde.

Dodaje da je sada tačno precizirano šta izvršitelji mogu, a šta im je zabranjeno da naplate. Ranije se, kako objašnjava, dešavalo da izvršitelji naplaćuju radnje za koje nije bila predviđena naknada.

– Odgovore i izjašnjenja državnom organu po pritužbi građana izvršitelji su u pojedinim slučajevima naplaćivali i po 1.000 dinara. Sada toga više nema – kaže izvor lista.

Nela Kuburović, pomoćnica ministra pravde potvrdila je da građani za postupke od 1. jula imaju manje troškove prema izvršiteljima.

– Zakonom su uvedeni maksimalni iznosi koje izvršitelji mogu da naplate građanima i firmama. Za manja dugovanja naknade izvršitelja u pojedinim slučajevima sada su niže od sudske takse – kaže ona.