Od 1. marta roditeljima na raspolaganju elektronska prijava beba
Izvor: Tanjug

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički najavila je da bi od 1. marta trebalo da počne realizacija projekta „eBeba“, zahvaljujući kojem će roditelji odmah po rođenju deteta, iz porodilišta, moći da prijave novorođenče putem interneta.

Ona je na konferenciji povodom obeležavanja dana eUprave – „eUprava kao temelj savremene države“ – rekla da je reč o projektu koji bi na najbolji način državu približio onome što treba da bude, a to je servis građana.

– Cilj projekta je da se roditeljima omogući da još iz porodilišta, na jednom mestu, obave sve potrebne administrativne procedure za registraciju i osiguranje deteta, odmah kada se rodi, bez administrativnih troškova i šetnji, kako to danas čine – rekla je Udovički i dodala da će u drugoj fazi projekta i druge procedure biti objedinjene kroz jedan postupak.

Udovički je navela da se još uvek otklanjaju i usaglašavaju administrativne procedure, budući da treba da se stvore i tehničke mogućnosti za to, te da očekuje da će projekat zaživeti od 1. marta.
baner1
Govoreći o značaju eUprave, ona je navela da su mnoge zemlje koje su napravile velike i brze transformacije i modernizacije, to učinile koristeći, između ostalog, i eUpravu kao sredstvo. U slučaju Srbije to se, kako je rekla, nije na taj način desilo, ali se trudimo da načinimo pomake.

Udovički je navela primer Makedonije koja je pre svega, kako je kazala, kroz korišćenje informatičkih sredstava i kapaciteta dostigla zavidan stepen modernizacije i funkcionisanja eUprave. Ona je rekla da smo u Srbiji nasledili upravu koja nije tako razmišljala i nije na taj način koristila IT kapacitet i potencijal.

Kako je istakla, imamo vrlo moderan portal koji omogućava osavremenjivanje mnogih procedura, a građanima je na raspolaganju 150 elektronskih servisa, koji imaju 300.000 redovnih korisnika.