Od 15. maja konkurs za zapošljavanje u 33 zdravstvene ustanove širom Srbije – Posao za 546 lekara
Izvor: Novosti

Ukupo 33 zdravstvene ustanove raspisaće, počev od 15. maja, konkurse za zapošljavanje 546 lekara, medicinskih sestara i tehničara, saznaju Novosti u Ministarstvu zdravlja.

Klinički centar Kragujevac prima 20 lekara i 40 tehničara, Klinički centar Srbije ukupno 80 medicinara, Klinički centar Vojvodine 55, KC Niš 16, Tiršova 11, Dedinje 18, Opšta bolnica Subotica 19, KBC Bežanijska kosa 22, KBC Zvezdara 28, Institut za majku i dete 45…

To je prvi krug zapošljavanja prema novom kadrovskom planu Ministarstva zdravlja, na osnovu kojeg je Vlada odobrila zapošljavanje 2.010 ljudi u zdravstvu i to 631 lekara, 30 farmaceuta-biohemičara i 1.349 tehničara, koji će se zapošljavati sukcesivno do kraja godine.

U ovoj podeli radnih knjižica, popunjavaće se službe i odeljenja na kojima je manjak lekara, sestara i medicinskih tehničara najveći u odnosu na obim posla. Kriterijum za prijem biće prosek ocena u indeksu i godine volonterskog staža, pa će prednost imati najbolji po toj gradaciji.

KC Kragujevac, recimo, gde je prosečna starost lekara specijaliste 56,5 godina, na klinikama ima 108 volontera, koji u proseku volontiraju duže od dve i po godine.

– Nama je po planu odbreno ukupno 2.312 lekara, a mi radimo sa 2.117 – kaže za Novosti dr Predrag Sazdanović, direktor KC Kragujevac.

– To znači maksimalan broj lekara za naš centar koji treba da se popuni po odobravanju u narednim ciklusima zapošljavanja. Konkursom koji raspisujemo sledeće nedelje popunjavamo prvo Centar za onkologiju, kojem su potrebni i lekari i tehničari, a onda i kod nas deficitarne oblasti medicine: dečiju hirurgiju, ORL, pedijatriju…

Prema podacima Ministarstva zdravlja, od početka godine već su zaposlena 463 medicinara, među kojima su 204 lekara. Na evidenciji Biroa za zapošljavanje, inače, ima oko 2.000 lekara