Od 21. septembra ponovo moguć izvoz govedine i mleka iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu

Od 21. septembra ponovo moguć izvoz govedine i mleka iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu
| Izvor: eKapija

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da će od srede (21. septembra 2016. godine) ponovo biti dozvoljen izvoz goveđeg mesa, prerađevina od goveđeg mesa i mleka iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu, a kako je rekao, uskoro će biti omogućen i izvoz žive stoke, nakon usaglašavanja tehničkih detalja, navedeno je u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Srpski ministar poljoprivrede Nedimović i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović potpisali su Memorandum o tehničkoj saradnji u oblasti poljoprivrede, a Nedimović je naglasio kako nakon toga neće više biti problema sa izvozom goveđeg mesa. Dokument je potpisan u Palati Srbija.

Branislav Nedimović je istakao da je Srbija na nedavno održanoj međunarodnoj konferenciji u Sofiji dobila pohvale za preduzete mere u borbi protiv nodularnog dermatitisa, odnosno bolesti kvrgave kože goveda, odnosno da je pohvaljena jer je zaštitila evropski prostor od daljeg prodiranja bolesti.

– Ovaj posao je pri kraju, a ono što je važno jeste priča o trgovini – rekao je Nedimović, dodajući da Srbija i BiH moraju da imaju što kvalitetniju ekonomsku saradnju. Prema njegovim rečima, tržište je otvoreno i za suncokret, pa ni tu neće biti prepreka za trgovinu.

– BiH je najveći trgovinski partner Srbije na prostoru CEFTA, a mi ćemo, kako stvari stoje, samo u oblasti poljoprivrede ove godine dostići izvoz od 400 mil EUR. Na strani Srbije će sigurno biti suficit u trgovini veći od 350 mil EUR, a sada smo upravo dogovorili da se naprave kvalitetne procedure, kako bi razmena u oblasti poljoprivrede funkcionisala nesmetano – rekao je Nedimović.

Ministar je podsetio da će otvaranje dva dodatna granična prelaza ubrzati i olakšati trgovinu između dve zemlje, pa tako i poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Ministar Šarović je naveo da se očekuje da nakon zasedanja Lisabonske konferencije ove sedmice, bude dozvoljen i izvoz živih goveda iz Srbije u BiH. Šarović je rekao i da su usaglašena sva sporna pitanja u vezi izvoza pilećeg mesa iz Bih u Srbiju, te ni tu više neće biti barijera.

Pročitajte takođe

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni YouTube će uskoro omogućiti pristup …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *