Od 21. septembra ponovo moguć izvoz govedine i mleka iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu
| Izvor: eKapija

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da će od srede (21. septembra 2016. godine) ponovo biti dozvoljen izvoz goveđeg mesa, prerađevina od goveđeg mesa i mleka iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu, a kako je rekao, uskoro će biti omogućen i izvoz žive stoke, nakon usaglašavanja tehničkih detalja, navedeno je u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Srpski ministar poljoprivrede Nedimović i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović potpisali su Memorandum o tehničkoj saradnji u oblasti poljoprivrede, a Nedimović je naglasio kako nakon toga neće više biti problema sa izvozom goveđeg mesa. Dokument je potpisan u Palati Srbija.

Branislav Nedimović je istakao da je Srbija na nedavno održanoj međunarodnoj konferenciji u Sofiji dobila pohvale za preduzete mere u borbi protiv nodularnog dermatitisa, odnosno bolesti kvrgave kože goveda, odnosno da je pohvaljena jer je zaštitila evropski prostor od daljeg prodiranja bolesti.

– Ovaj posao je pri kraju, a ono što je važno jeste priča o trgovini – rekao je Nedimović, dodajući da Srbija i BiH moraju da imaju što kvalitetniju ekonomsku saradnju. Prema njegovim rečima, tržište je otvoreno i za suncokret, pa ni tu neće biti prepreka za trgovinu.

– BiH je najveći trgovinski partner Srbije na prostoru CEFTA, a mi ćemo, kako stvari stoje, samo u oblasti poljoprivrede ove godine dostići izvoz od 400 mil EUR. Na strani Srbije će sigurno biti suficit u trgovini veći od 350 mil EUR, a sada smo upravo dogovorili da se naprave kvalitetne procedure, kako bi razmena u oblasti poljoprivrede funkcionisala nesmetano – rekao je Nedimović.

Ministar je podsetio da će otvaranje dva dodatna granična prelaza ubrzati i olakšati trgovinu između dve zemlje, pa tako i poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Ministar Šarović je naveo da se očekuje da nakon zasedanja Lisabonske konferencije ove sedmice, bude dozvoljen i izvoz živih goveda iz Srbije u BiH. Šarović je rekao i da su usaglašena sva sporna pitanja u vezi izvoza pilećeg mesa iz Bih u Srbiju, te ni tu više neće biti barijera.