Od početka 2016. dozvolu za rad u Srbiji dobilo 4.303 strana radnika
| Izvor: Novosti

Među strancima koji platu zarađuju u Srbiji najbrojniji su Kinezi. Oni otvaraju svoje prodavnice, a sunarodnike često angažuju i kao prodavce. Posao na građevini hrani brojne niskokvalifikovane radnike iz regiona. Ali nije zanemarljiv ni broj visokoplaćenih pozicija na koje se delegiraju upravo stranci.

Zastupništva ili ogranci stranih kompanija u Srbiji na mesta menadžera, rukovodilaca i specijalista često delegiraju kadar iz inostranstva. Ove godine je najmanje 326 direktora stiglo iz centrale u Srbiju.

– Do avgusta su izdate ukupno 4.303 dozvole za rad stranim državljanima u Republici Srbiji – kažu u NSZ. – Najveći broj dozvola izdat je za zanimanja niskokvalifikovanih radnika, zatim slede prodavci, kuvari, radnici sa srednjom stručnom spremom i diplomirani ekonomisti. Najveći broj dozvola je izdat državljanima Republike Kine, Ruske Federacije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Grčke i Italije.

Nacionalna služba za zapošljavanje izdala je ove godine najviše radnih dozvola za zapošljavanje – 1.833, koje podrazumevaju da radnici imaju odobrenje za privremeni boravak. Istovremeno, dato je 547 ličnih radnih dozvola – one se izdaju strancima koji imaju odobrenje za stalno nastanjenje u Srbiji.

Dato je 326 dozvola za kretanje u okviru privrednog društva, a to su upravo menadžeri koji dolaze na rad u ogranak, zavisno društvo u Srbiji. Tri nezavisna profesionalca su došla da rade, a 343 su upućeni radnici. Znači da ih šalje strana kompanija u odvojeno društvo u Srbiju.