Od stranaca 19.000 novih radnih mesta – Subvencije privukle 35 investitora

Od stranaca 19.000 novih radnih mesta – Subvencije privukle 35 investitora
| Izvor: Novosti

Za protekle dve i po godine Srbija je kroz subvencije pomogla dolazak 35 investitora, čija je ukupna vrednost investicija 738 mil EUR. U to ime, kroz podsticaje, iz državne kase im je dodeljeno ukupno 162,1 mil EUR. Prema navodima Ministarstva privrede, ovim investicijama biće otvoreno ukupno 18.944 nova radna mesta u različitim regijama Srbije i u različitim industrijama. Istovremeno, u toku su procesi pred sudovima koji su teški 2,7 mil EUR, na ime tužbi koje je Srbija podnela za naplatu po raskinutim ugovorima za 16 investitora koji su zaključeni pre tri do četiri godine.

– U cilju privlačenja novih investicija, podsticanja domaćih i stranih ulagača i veće konkurentnosti naše zemlje u odnosu na zemlje u okruženju, Vlada Srbije od 2015. godine unapredila je model podsticaja i dodatno uredila oblast ulaganja u normativnom i operativnom smislu. Donet je novi zakon o ulaganjima koji je izjednačio domaće i strane ulagače i kojim smo formirali Razvojnu agenciju Srbije koja je prva adresa i operativna podrška investitorima koji žele da ulažu – kaže za Novosti Dušan Purić, pomoćnik ministra privrede za privredni razvoj.

Subvencije za realizaciju novih investicionih projekata i otvaranje novih radnih mesta Srbija dodeljuje od 2006. godine po više puta menjanoj uredbi. Kontinuitet dodele, prema podacima Ministarstva privrede, prekinut je samo tokom 2014. godine, kada su samo obavljane isplate po ranije ugovorenim projektima.

Obaveze kompanija investitora prvenstveno se odnose na zapošljavanje ugovorenog broja radnika u roku predviđenim ugovorom o dodeli sredstava (to je rok od tri godine od potpisivanja ugovora). Tako se poslednja tranša sredstava isplaćuje po dostizanju pune zaposlenosti. Iznos sredstava po novootvorenom radnom mestu opredeljivao se za svaki investicioni projekat ponaosob i kretao se u rasponu od 2.000 do 10.000 EUR.

U slučaju nepoštovanja ugovorenih rokova ugovor se raskida, a sve isplaćene tranše se povlače aktivacijom bankarskih garancija.

Ovim modelom u Srbiju su došle neke od velikih svetskih kompanija, poput Rober Bosch, NCR, Grammer System, Gorenje, Benetton, Panasonic, Johnson Electric, Yura Corporation, Leoni…

Po važećim propisima, u samom ugovoru o dodeli sredstava podsticaja definiše se period u kojem radnici ne smeju biti otpušteni, u skladu sa propisima. Taj period, takozvani monitoring, je najmanje tri godine za mala i srednja preduzeća, odnosno pet godina za velika privredna društva.

Pročitajte takođe

Za podršku maloj privredi obezbeđeno 556 miliona dinara – Raspisan poziv za dodelu bespovratne pomoći

Za podršku maloj privredi obezbeđeno 556 miliona dinara – Raspisan poziv za dodelu bespovratne pomoći …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *