Odlazak na zadatak policajcima će se računati u radno vreme

Odlazak na zadatak policajcima će se računati u radno vreme
Izvor: RTS

Zbog specifičnosti posla policajci rade i više od osam sati dnevno. Donedavno ni odlazak na službeni zadatak nije im se računao u radno vreme. Međutim, od ovog meseca i to se menja.

U poslednjih pet godina putovanje do mesta u kojem treba da intervenišu pripadnicima Žandarmerije nije računato u radno vreme. To je dovodilo do mnogih nelogičnosti zbog kojih su u prethodnom periodu policajci tužili Ministarstvo unutrašnjih poslova.

– Mogu reći da je samo na nivou odreda Žandarmerije u Nišu, koji je inicirao ceo ovaj postupak i zahvaljujući kojima je sve ovo i isplivalo na videlo, podneto preko 200 pritužbi u toj organizacionoj jedinici koja ne broji više od 500 ljudi – ističe Vladimir Pavićević iz Policijskog sindikata Srbije.

– Recimo, kada smo napomenuli, žandar iz Niša, dolazi u Beograd da obavi četiri do pet sati posla, izuzetno važnog i odgovornog, a npr. nemu pun fond časova. Ako gledamo tako striktno, on po povratku u svoju bazu, recimo u Niš, ispada da treba da doradi još posao a realno je proveo više od 10 sati van svog radnog mesta – ističe Katarina Tomašević iz MUP-a.

Zbog specifičnosti posla veliki broj policajaca na zadatke ide van matične policijske uprave. Pored pripadnika Žandarmerije to rade i na njihove kolege iz interventnih jedinica i Policijske brigade. Po novim pravilima put na zadatak računaće im se u radno vreme. Nova instrukcija je poslata svim starešinama.

– Kada god je moguće treba da se planski rade ti rasporedi rada. Kada to nije moguće i kada policajac ostvari prekovremeni rad, naravno, da se taj rad u dogovoru sa njim uvek pretvori ili preraspodeli u slobodne dane. Ukoliko ni to opet nije moguće zbog prirode posla, da se ostvari pravo na uvećanje zarade po osnovu prekovremenog rada – napominje Tomaševićeva.

Vladimir Pavićević ukazuje da Zakon o radu, Zakon o policiji i kolektivni ugovor izričito predviđaju plaćanje za prekovremni rad.

– Samo izuzetno, u posebnim uslovima, a ukoliki se dogovore zaposleni i njegovo poslodavac, mogu se ti prekovremni sati obračunati u slobodne dane – napominje Pavićević.

Čelnici Ministarstva unutrašnjih poslova kažu pitanje prekovremenog rada nije jedini nasleđeni problem. U narednom periodu pozabaviće se policajacima koji svakodnevno prelaze velike razdaljine jer žive i rade u različitim gradovima.

Pročitajte takođe

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018.

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018. Izvor: eKapija …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *