Odluka o minimalnoj ceni rada 12. septembra?

Sa sastanka u Uniji poslodavaca Srbije U četvrtak, 7. septembra 2017. godine u Uniji poslodavaca Srbije, održan je četvrti sastanak Pregovaračkog tima Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije za utvrđivanje minimalne cene rada za 2018. godinu.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, i to ministar Zoran Đorđević i v.d. pomoćnika ministra doc. dr Saša Trandafilović, predstavnik Ministarstva privrede Radoje Savićević, predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjinih granskih sindikata Nezavisnost, te predstavnici Unije poslodavaca Srbije, ali ne i predstavnici Ministarstva finansija, bez čijeg prisustva se ne može postići konačni dogovor.

Zato se konačno donošenje odluke o minimalnoj ceni rada, kako je saopštila Unija poslodavaca, očekuje na narednoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta, zakazanoj za 12. septembar 2017. godine.

U saopštenju se dodaje da Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost ostaju pri zahetvu da se minimalna cena rada za 2018. godinu poveća na 154,00 dinara po radnom času bez poreza i doprinosa. Navedeno je i da Unija poslodavaca Srbije podržava svaki rast minimalne cene rada koji je praćen odgovarajućim rastom neoporezovanog dela zarada, a da Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost podržavaju zahtev Unije poslodavac Srbije da se poveća neoporezovani deo zarada.