Odluka o UPPR Industrije kablova Jagodina u septembru – Odobren socijalni program za 850 radnika
| Izvor: Tanjug

Predsednik Sindikata Industrije kablova u Jagodini Oliver Jovanovski izjavio je Tanjugu u utorak, 26. jula, da je Ministarstvo privrede odobrilo socijalni program za 850 radnika ove firme, a isplata će početi u avgustu.

Industrija kablova u Jagodini bila je jedno od 17 strateških zaštićenih preduzeća, a o njenoj daljoj sudbini, na osnovu Unapred pripremljenog programa reorganizacije (UPPR), odlučivaće Privredni sud u Kragujevcu u septembru. Odlaskom 850 zaposlenih u preduzeću će ostati oko 400 radnika.

– Ono što nas muči, a mučilo nas je godinama, jeste nedostatak obrtnih sredstva, jer nam kao firmi u restrukturiranju nisu bili dostupni krediti – napomenuo je Jovanovski.

Generalni direktor Ratko Vučurović izjavio je Tanjugu da je UPPR predat Privrednom sudu i ušao je u proceduru, a „mi ispunjavamo sve uslove da se UPPR usvoji i da narednih pet godina radimo u skladu sa njim“.

– Imamo potencijala u smislu tražnje na tržištu, tehničko-tehnološke reference kod kupaca, a imamo i tekuće poslovanje koje je dobro, računi nam nisu blokirani i izmirujemo sve tekuće obaveze, što je garancija da će UPPR uspeti – optimista je Vučurović.

Proizvodnja je prošle godine bila znatno veća nego 2014, a ove godine je na nivou prošle, od čega je 80% namenjeno izvozu, naveo je Vučurović.

– Kada se usvoji UPPR, naša situacija će biti mnogo bolja što se tiče mogućnosti finansiranja proizvodnje – rekao je Vučurović.

Industrija kablova u Jagodini, nekada gigant u okviru SFRJ, sa 10.000 zaposlenih i godišnjim izvozom od 120 mil USD, lane je imala izvoz od 20 mil EUR.

– Mogućnosti su bile za još toliko, ali nismo mogli da isfinansiramo proizvodnju – rekao je Vučurović.