Ogromna šteta zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata – Ugostitelji traže promenu zakona o fiskalnim kasama i o turizmu
Izvor: Beta

Učestalo zatvaranje ugostiteljskih objekata prilikom inspekcijskih kontrola nanosi ogromnu štetu ugostiteljima, izjavio je direktor Poslovnog uduženja hotelsko-ugostiteljske privrede (HORES) Georgije Genov.

Mnogobrojne ugostiteljske radnje su bile zatvorene u sredu (22. oktobra 2014. godine) od 12 do 13 sati, kao znak protesta njihovih vlasnika koji tvrde da poreska inspekcija u učestalim kontrolama ne postupa u skladu sa zakonom.

Genov je agenciji Beta kazao da obustava rada nije zamišljena kao protest već bunt kako bi se skrenula pažnja Vladi Srbije da oblast ugostiteljstva mora bolje da se uredi. On je dodao da u narednim danima neće biti sličnih protesta, već da se očekuju pregovori sa predstavniima Vlade.

On je objasnio da ugostitelji nemaju ništa protiv kontrola Poreske uprave, ali je naglasio da se mora napraviti jasno razgraničenje između onih koji koji uredno plaćaju fiskalne obaveze i onih koji to ne čine.

Kako je dodao, problem je u Zakonu o fiskalnim kasama i Zakonu o turizmu, koji osim novčanih kazni propisuju i zatvaranje objekata do 60 dana, za čiju izmenu je HORES pokrenuo inicijativu u utorak (21. oktobra 2014. godine) i zahteve poslao Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, kao i Ministarstvu finansija.

– Kada postoji problem sa fiskalnom kasom, naš zahtev je da objekat ne bude zatvaran na sedam do 60 dana, već samo do rešavanja tehničkih problema – kazao je Genov.

On je istakao da HORES podržava Vladu Srbije u suzbijanju sive ekonomije, jer kako je ocenio, ukoliko svi ugostitelji plaćaju poreze i fiskalne obaveze, porezi će biti manji za sve.
baner1
Izricanje mere zabrane delatnosti, prema njegovoj oceni, ima više negativnih efekata – na samog ugostitelja, koji često nije u mogućnosti da delatnost nastavi u istom obimu i kvalitetu, na državu jer gubi prinose od PDV, ali i na radnike, jer je pitanje hoce li dobiti zaradu za vreme obustave rada.

Prema njegovim rečima, u Srbiji posluje oko 17.000 ugostiteljskih objekata, koji zapošljavaju oko 47.000 ljudi, a u polednjih nekoliko meseci mnogi od njih su zatvoreni zbog neispravnopsti fiskalnih kasa, ali i neprijavljenih radnika. On je dodao da se u svetu ugostiteljski objekti zatvaraju jedino zbog zdravstvene neispravnosti namirnica ili zbog ugrožene bezbednosti.

Genov je kazao da je akciju obustve rada u ugostiteljskim objektima širom Srbije pokrenula udruženja ugostitelja Beograda i Novog Sada, a da im se pridružio HORES i ugostitelji iz cele Srbije.

Poreska uprava Srbije saopštila je u sredu da su sve kontrole ugostiteljskih radnji bile zakonite i time odbacila optužbe ugostitelja, koji su obustavili rad na jedan sat. Iz Poreske upreve su istakli da su u poslednja dva i po meseca, pojačali kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa i provere radno-pravnog statusa radnika, kao vid borbe protiv sive ekonomije.

Prema podacima Poreske uprave, u periodu od 5. avgusta do 19. oktbora kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa obavljena je kod 1.019 poreskih obveznika, a nepravilnosti su utvrđene kod 40,4%, odnosno 408 obveznika.