Ohrabriti mlade u biznisu – PKS podržala „Karavan omladinskog preduzetništva“
| Izvor: eKapija

Privredna komora Srbije podržala je manifestaciju „Karavan omladinskog preduzetništva“ kako bi se mladi širom Srbije što bolje informisali i edukovali o mogućnostima samozapošljavanja, osnivanja firmi i pokretanja sopstvenog biznisa, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS, navedeno je na internet prezentaciji Komore.

– PKS u saradnji sa Ministarstvom privrede, organizacijom Privredni forum mladih i Studentskom konferencijom Univerziteta Srbije u „Godini preduzetništva“ organizuje „Karavan omladinskog preduzetništva“ sa ciljem povećanja zaposlenosti mladih. Karavan će, u prvoj fazi, od 17. februara do 11. aprila 2016. obići regionalne i studentske centre u Srbiji – Suboticu, Novi Sad, Kragujevac, Novi Pazar, Niš – najavio je Čadež na konferenciji za novinare i podsetio da je Vlada Srbije proglašenjem 2016. godinom preduzetništva, taj segment poslovanja postavila kao prioritet i obezbedila značajna sredstva za razvoj privatnog biznisa.

Predsednik PKS upozorio je da u Srbiji ima 150.000 mladih uzrasta između 15 i 24 godine koji niti rade, niti se školuju.

Dušan Korunoski, savetnik u Ministarstvu privrede očekuje da će mladi iskoristiti „Godinu preduzetništva“ i biti hrabri da počnu sopstveni biznis. Ističe da danas mladi imaju mnogo više šansi i sredstava za početak biznisa.

Koordinator projekta Vladimir Radovanović predočio je da je cilj „Karavana omladinskog preduzetništva“ pospešivanje novoosnovanih preduzeća koja će omogućiti otvaranje novih radnih mesta, smanjiti nezaposlenost i doprineti jačanju domaće privrede. Na kraju prve faze planirana je petodnevna konferencija u Beogradu „Privredni forum mladih“ koja će promovisati 60 uspešnih mladih preduzetnika.

U drugoj fazi, od 16. maja do 16. septembra „Karavan“ će obići većinu gradova u Srbiji, od Subotice na severu do Vranja na jugu u kojima postoje kapaciteti za organizaciju panela. Za oktobar je u Beogradu planirana konferencija na temu „Sprovođenje i pospešivanje startap ekosistema“ kojom se završava druga faza projekta