Oko 300.000 građana na minimalcu – U toku pregovori o povećanju cene rada
Sreda, 10. 08. 2016.|17:16

Predstavnici sindikata i poslodavaca intenzivno razgovaraju ovih dana o visini minimalca koji se nije menjao već dve godine, a obe strane, kao i predstavnici Vlade, slažu se da su se stekli uslovi za povećanje.

Sindikati traže da cena rada ubuduće iznosi 140 dinara po satu, a i poslodavci dele mišljenje da bi ona trebalo da se koriguje za nekoliko procenata, ali ne preciziraju za koliko. Sekretar veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović rekao je Tanjugu da radnici u Srbiji nikako ne mogu biti zadovoljni sadašnjom cenom rada koja iznosi 121 dinar po satu.

Procene sindikata pokazuju da u Srbiji oko 300.000-350.000 radnika prima minimalac. Najveći broj ih je u trgovini-prodavnicama, buticima, kafićima, ali i građevinarstvu.

– U realnom sektoru najviše ljudi je na minimalcu, a što se tiče javnog sektora nemamo tačne podatke, ali ih je u svakom slučaju manje. Na minimalcu su uglavnom zaposlenih u školstvu i zdravstvu koji rade na održavanju higijene, odnosno čišćenju ustanova – objasnio je Mihajlović.

On smatra da bi trebalo bi da se izvrši korekcija cene jer su, kaže, svi parametri koje predviđa Zakon o radu i drugi pokazatelji, potrošačka korpa, na toj strani.

Mihajlović je dodao da se od početka avgusta sa predstavnicima poslodavaca razgovara o tome, da će nastojati da postignu dogovor i da za sada „ide u dobrom smeru“. On je naveo da se nakon formiranje vlade očekuje i sastanak Socijalno-ekonomskog saveta na kome bi se detaljnije razgovaralo o tome i kako bi se minimalna cena rada korigovala u zakonskom roku, odnosno u septembru.

Mihajlović podseća da je minimalna mesečna zarada sada oko 21.000 i ako bi se minimalac povećao na 140 dinara, ona bi iznosila nešto više od 24.000 dinara.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da se ne može ignorisati činjenica da minimalac nije korigovan već dve godine i da minimalna zarada treba da raste imaći u vidu inflaciju i još neke druge parametre. On je, međutim, rekao da poslodavci mogu pristati na povećanje od nekoliko procenata, ne navodeći tačno koliko bi to bilo.

Mandatar Aleksandar Vučić izjavio je tokom predstavljanja svog ekspozea u skupštini da će se vlada zalagati za povećanje minimalne cene rada.