Oko 85% zaposlenih u Srbiji starije od 30 godina – Vlada Srbije pravi planove za povećanje uposlenih među mladima
| Izvor: Dnevnik

Od ukupnog broja zaposlenih, svaki sedmi mlađi je od 30 godina, što je oko 15%, dok je stopa njihove nezaposlenosti dvostruko veća i iznosi 43,1%.

Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, na kraju drugog kvartala ove godine u Srbiji je bilo ukupno 3.257.000 aktivnog stanovništva. Od tog broja zaposleno je u državi bilo 2.761.500, ali treba naglasiti da Republički zavod za statistiku u taj ukupan broj računa i one koji su imali povremene, privremene i sezonske poslove i koji su barem nekoliko dana radili.

Statistika pokazuje da je među zaposlenima u Srbiji na kraju drugog kvartala ove godine bilo bilo 149.600 mladih između 15 i 24 godine i 605.000 onih između 25 i 34 godine.

Član Vladinog tima za smanjenje siromaštva i socijalno uključivanje Ivan Sekulović kaže da je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje oko 200.000 mladih, što je oko 36% od ukupnog broja onih koji traže posao. Taj procenat, tvrdi Sekulović, svrstava Srbiju u sam evropski vrh nezaposlenosti mladih. To je i razlog što Vlada Srbije pravi planove za smanjenje broja nezaposlenih mladih, a samim tim bi se povećao i broj zaposlenih do 30 godina.

Istraživanja su pokazala da su mladi pozitivno orijentisani prema biznisu i da znaju da su privatne kompanije uspešne, ali da, s druge strane, žele da se zaposle u javnom sektoru. Pošto je zapošljavanje u javnom sektoru već dve godine zamrznutom, sve je manje mogućnosti da mladi dođu do radnog mesta baš u delu u kojem najviše žele.

Mali je procenat mladih koji se zapošljavaju u privatnim kompanijama, mada one po pravilu traže mlade kadrove. Veliki problem mladima u Srbiji predstavlja obrazovna struktura jer nemaju upravo ono što privatne kompanije traže.

Svakako, veliku kočnicu većem zapošljavanju mladih predstavljaju stari radnici, koji moraju da čekaju 65 godina života da bi otišli u penziju.