Čuli ste za Gangam stajl? Sviđala vam se pesma korejskog pevača Psaja ili ne, sigurno ste je barem jednom čuli i videli spot sa karakterističnim „konjskim“ plesom pevača. Prema podacima Youtuba, ovaj muzički ili možda bolje reći online fenomen je pregledan više od dve milijarde puta. Upravo to, kada neki određen sadržaj na internetu pogleda ili pregleda veliki broj ljudi, se naziva viralnim sadržajem.

Psy-Gangnam-Style

DOBAR GLAS SE DALEKO ČUJE, A JOŠ DALJE U DIGITALNOM SVETU

Može se zaključiti da je Psaj postigao globalni uspeh kombinacijom nekoliko faktora: melodična pesma, zarazni ples, širenje video klipa putem twittera. Popularnost je došla zahvaljujući formatu poruke koji je promovisao melodičnu pesmu, a koji se poslao metodom viralnog marketinga odnosno bila je prilagođena neformalnoj komunikaciji na online mestima masovnog okupljanja korisnika. Cilj viralnog marketinga je da pokrene korisnika, odnosno da ga navede da prenese sadržaj (video, poruku, sliku), kao virus, hiljadama i milionima drugih korisnika.

VEĆA ZARADA NA VIRALAN I DIGITALAN NAČIN

Da li vam je sada jasnije kako je viralni marketing prečica do masovne promocije koja se Internetom širi poput požara. Zamislite sada da se takvim metodama, tehnikama i veštinama razvija i neki biznis, poslovanje.

SLIKA-BRAND-1

Na Youtubu ali i drugim društvenim mrežama uspešnih primera ima. Kod nas je to reklama kompanije „Nectar“ za sokove „Nije svejedno“. Primarna reklama za ove sokove je izazvala veliko interesovanje gledalaca koji su počeli sami da režiraju i snimaju svoje klipove na temu nije svejedno. Na kraju je sve rezultiralo kampanjom gde su se ljudi takmičili u prezetnaciji svog doživljaja reklame za sokove. Sve to, naravno, uticalo je da fabirka sokova profitira.

VIRALNA REVOLUCIJA U  DIGITALNOM SVETU

Viralni marketing se može koristiti u humanitarne svrhe kao što je to bio slučaj polivanja vodom u cilju prikupljanja pomoći za obolele od Lou Gerigove bolesti. Međutim, poznate ličnosti u našoj zemlji su to shvatile kao način sopstvene promocije, a ne kao mogućnost da se pomogne drugima.

drustvene-mreze-final

Prema tome, viralni marketing može da ima i negativnu konotaciju. Da se tako nešto ne bi dogodilo, potrebno je razumeti važnost digitalne revolucije koja je zahvatila sve grane industrije. Da bi neko mogao da iskoristi prednosti društvenih mreža u viralno marketinške svrhe, mora da poznaje digitalne alate kojima će na brz i efikasan način povezati firme sa korisnicima. Sva preduzeća koja su to shvatila, zapošljavaju digitalne marketing menadžere za koje na tržištu rada uvek ima potražnje. Ove godine, to je jedno od najtraženijih zanimanja kako u svetu, tako i u Srbiji.