Opremanje radnih zona Sever 4 i Rimski šančevi u Novom Sadu do kraja 2016. godine
| Izvor: Novosti

Do kraja godine kompletno infrastrukturno opremanje radnih zona Sever 4 i Rimski šančevi, kao ključnih tačaka u investicionim planovima Grada Novog Sada, trebalo bi da bude završeno, čime će se otvoriti dodatni odgovarajući prostor za nova kapitalna ulaganja.

– Razgovori sa potencijalnim stranim i domaćim investitorima o tim atraktivnim lokacijama, mogućnostima i uslovima za ulaganja su u toku – ističe za Novosti Milorad Radojević, član Gradskog veća za privredu, napominjući da ne može već sada otkriti o kojim kompanijama je reč.

Radojević navodi da je veoma važno to, što u procesu privlačenja investicija sada sinhronizovano deluju sa pokrajinskim i republičkim organima i institucijama, što će sigurno povećati efikasnost tog posla i doneti očekivane rezultate.

Radojević, koji je odnedavno na čelu privrednog resora grada, ističe da se intenzivno uređuju dve građevinske parcele u zoni Sever 4, od kojih će na onoj površine osam hektara biti proizvodna hala kompanije Lear.

– Taj američki proizvođač u oblasti automobilske industrije je ove godine počeo da radi u prostorijama Luke Novi Sad. Istovremeno se uređuje i parcela od šest hektara, koju ćemo ponuditi potencijalnim investitorima a, u saradnji sa vladama republike i pokrajine radimo na tome da preostalih 30 hektara Radne zone Sever 4 privedemo nameni i ponudimo ulagačima.

Dolazak Lear-a nešto ranije takođe američke kompanije Delphi koje će, kako su najavile, u dogledno vreme otvoriti 5.000 novih radnih mesta, veliki je podsticaj za ostale investitore.

Grad Novi Sad pregovara kako sa inostranim tako i sa domaćim kompanijama a osnovni uslovi za investiranje su njihova izvozna orijentisanost i zapošljavanje najmanje 50 radnika.

Zahvaljujući takvoj investicionoj politici, kao merama i programima aktivnog zapošljavanja, stopa nezaposlenosti na području Novog Sada je, sa 30% pre četiri godine, smanjena na aktuelnih 15,5 procenata.

– Jačanje privredne aktivnosti doprinelo je da prihod gradskog budžeta od poreza na zarade u prvih šest meseci bude za sedam odsto veći nego u isto vreme lane.

Istovremeno je za pet procenata veći i prihod gradske kase od prenosa apsolutnih prava što, prema Radojevićevoj oceni, govori o tome da se „probudilo“ tržište nekretnina i da je pokrenuto građevinarstvo u Novom Sadu.

Tri hale

Radna zona Rimski šančevi predviđena je za grinfild investicije, kao i za braunfild ulaganja, u ukupno tri hale čiji je vlasnik JP Poslovni prostor. Ta poslovna lokacija namenjena je za mala i srednja preduzeća.

Podsticaji za zapošljavanje

Za ostvarivanje različitih programa zapošljavanja iz gradskog budžeta je ove godine izdvojeno 105 miliona dinara i po tome je Novi Sad na prvom mestu među lokalnim samoupravama u zemlji. U okviru mera aktivnog zapošljavanja, za nova radna mesta izdvaja se po 200.000 dinara, kao i 150.000 do 400.000 dinara za samozapošljavanje, u zavisnosti od vrste delatnosti.
http://kiwicaps.com/xenical/xenical-price-philippines-mercury-drug.html xenical online store