Optimizam u budućnost privrede – Austrija zainteresovana za dugoročno partnerstvo sa Srbijom, potpisan Memorandum o dualnom obrazovanju

Izvor: Tanjug/Beta

Predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl istakao je sinoć da su Srbija i Austrija „mnogo više od dobrih suseda“ i da dualno obrazovanje, koje Srbija namerava da uvede, pruža mladima perspektivu za budućnost.

On je na „Austrijskom poslovnom krugu“, održanom sinoć u Beogradu, podsetio da je Austrija prvi investitor u Srbiji sa obimom ulaganja u visini od 2,8 mlrd EUR što je odraz poverenja koje austrijska preduzeća imaju u Srbiju, ali i srpski privrednici u Austriju.

– Austrijske kompanije nisu ovde da bi zaradile brzi novac već zbog održivih investicija. Austrijsku privredu zanima dugotrajno partnerstvo i na tome radimo – naglasio je Lajtl.

Lajtl je razgovarao i sa članovima Predsedništva Senata privrede Srbije, sa kojima se složio da je izvozna orijentacija veoma bitna za sve privrede, pa tako i Srbije.

Predsednik Senata privrede Srbije, koji je nastao na inicijativu Senata privrede Austrije i Nemačke, Ivan Gros ističe da su austrijski privrednici koji u velikom broju posluju u Srbiji, uglavnom zadovoljni uslovima sa kojima se susreću.

– Mi radmo pre svega na povezivanju malih i srednjih preduzeća iz Srbije, Austrije i Nemačke, kako bi ušli u starteška partnerstva, jer srpske firme vape za novim tehnologijama. Zato bi ta partnerstva mogla da doprinesu boljoj izvoznoj orijentaciji zemlje – objasnio je on.

Predsednik Senata podsetio je da je Austrija prošle godine izvezla robu u vrednosti od 130 mlrd EUR, što je značajna svota.

Na drugoj strani, kako je konstatovao, Srbija još ima slabe izvozne rezultate i nedostatak strategija, a izvozna orijentacija je ta koja ostvaruje devizni priliv bitan za razvoj privrede i zemlje.

Oživelo tržište

Na skupu je rečeno da austrijski privrednici s optimizom gledaju na budućnost privrede i razvoj tržišta Srbije.

Član borda „Strabag“ Herbert Krutina, nadležan za poslove gradnje u jugoistočnoj Evropi, ukazao je da je ova kompanija već duži niz godina posluje u Srbiji, gde poseduje ćerke firme, a da su teške godine u poslovanju iza nas.

– Vidimo jasno oživljavanje tržišta. Optimistični smo jer utvrđujemo da sve više međunarodnih investitora dolazi u Srbiju – objasnio je on.

Krutina je ukazao da je važno za privlačenje investitora da u Srbiji postoji politička stabilnost, pravna sigurnost, zaštita investicija, kao i kontinuirani razvoj.

Predsednik Austrijsko-srpskog privrednog foruma Radivoje Petrikić istakao je da je prednost srpskog tržišta pre svega jeftina radna snaga, ali i povoljni poreski uslovi i podsticaji.

Takođe je konstatovao da je za austrijske privrednike bitna i blizina tržišta, kao i mogućnost poslovanja sa istočnom Evropom preko sporazuma koje sa njima ima Srbija, ali i daljim tržištima.

On je istivremeno dodao da još postoji potreba za poboljšanjem poslovne klime, pre svega kada je reč o nepredvidivosti pravnog okvira, neefikasnosti rada sudova…

Optimizam

O unapređenju srpsko-austrijskih ekonomskih odnosa sa delegacijom Privredne komore Austrije, danas je razgovarao i ministar privrede Željko Sertić.

Sertić je rekao da oko 500 kompanija iz Austrije posluje u Srbiji i da su zadovoljni uslovima poslovanja na srpskom tržištu.

On je dodao da je za austrijske privrednike povoljna mogućnost poslovanja sa zemljama Carinske unije (Rusije, Belorusija i Kazahstan), na osnovu sporazuma koje Srbija sa njima ima.

Sertić se zahvalio austrijskoj privrednoj komori na značajnoj pomoći u reorganizaciji komorskog sistema, kao i uvođenju sistema dualnog obrazovanja.

Predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl obećao je nastavak austrijske pomoći Srbiji.

– Sa značajnim optimizom gledamo na budućnost srpske privrede – rekao je on i dodao da je optimističan, jer vidi da sve više međunarodnih investitora dolazi u Srbiju.

Dualno obrazovanje

U Privrednoj komori Srbije (PKS) danas je potpisan Memorandum o saradnji Austrije i Srbije u razvoju dualnog obrazovanja u srednjem stručnom obrazovanju u Srbiji u cilju smanjenja stope nezaposlenosti mladih. Taj trogodišnji dokument kojim Austrija pruža podršku Srbiji u uvođenju dualnog obrazovanja potpisali su ministar spoljnih poslova Austrije,Sebastijan Kurc, predsednik Privredne komore Austrije, Kristof Lajtl, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ,Srbije Srđan Verbić i predsednik PKS-a Marko Čadež.

Lajtl je nakon potpisivanja naglasio da se ovaj sistem obrazovanja uspešno primenjuje u Austriji i da će ta zemlja učiniti sve da i Srbija postane najbolji primer u Evropi kada je u pitanju dualno obrazovanje odnosno saradnja kompanija i škola.

Predsednik PKS-a Marko Čadež kazao je da danas potpisani Memorandum utvrđuje okviri dugoročne saradnje Srbije sa Austrijom po pitanju reformisanja srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji i da će ta zemlja preneti svoje iskustvo.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić kazao je da se u Srbiji sistem dualnog obrazovanja naziva operativno zanatskim modelom i da mi moramo da razvijemo model kakav odgovara prilikama u Srbiji.

On je naglasio da Srbija mora da motiviše učenike da upisuju profile za rad u oblasti metalske ili kožarske struke, odnosno da manje obučava učenike za usluge, a više za nastavak karijere u inženjerskim oblastima i zanatima.

– Dualno obrazovanje je jedan izuzetan vid javno-privatnog partnerstva koje mi želimo da razvijemo. To podrazumeva saradnju kompanija i škola na svim nivoima, ne samo sa srednjim stručnim, već i sa osnovnim školama i fakultetima – rekao je Verbić dodavši da kompanije mogu da pomognu školama, ne samo po pitanju praktične nastave već i kada se vrši rekonstrukcija škola, nabavljaju udžbenici, ali i stimulišu đaci.

U Beogradu je juče potpisan i Memorandum o razumevanju između Univerziteta u Beogradu (Geografski fakultet) i visoke strukovne škole „IMC University of Applied Sciences Krems“