Ordinacija Moja zubarka osvojila dobrom uslugom – Internet prezentacija sastavni deo posla

Ordinacija Moja zubarka osvojila dobrom uslugom – Internet prezentacija sastavni deo posla

| Izvor: Ekonometar
Kada sam upisala stomatologiju, situacija u toj oblasti je bila potpuno drugačija. Maštala sam o poslu u nekom domu zdravlja, ali su se okolnosti tokom studiranja promenile, pa je državni posao postajao sve manje privlačan. Uvedeno je plaćanje usluga i u državnim ustanovama, tako da sam pri kraju studija sve više razmišljala o privatnoj praksi. Čim su se stvorili uslovi za to, zaplovila sam u privatne vode.

Ovako je za Ekonometar rekla dr Sanja Stanković Mičić, vlasnica ordinacije Moja zubarka u Nišu, koja je Stomatološki fakultet u ovom gradu završila treća u svojoj generaciji, sa prosekom 9,5. Za vreme studija bila je demonstrator i proglašavana za studenta generacije nekoliko puta. Bila je stipendista Fondacije za mlade talente. Posle diplomiranja je više godina radila u jednoj privatnoj ordinaciji u Leskovcu, gradu u kojem je rođena i u kojem je završila gimnaziju.

Bila je to ordinacija njenog, sada već pokojnog, ujaka u kojoj je stekla značajno iskustvo.

– U Leskovcu sam radila skoro pet godina. Ordinacija je poslovala dobro, bilo je dosta pacijenata, tako da sam imala prilike da mnogo naučim, što mi je puno pomoglo u osamostaljenju i otvaranju sopstvene ordinacije u Nišu. I za vreme studija sam radila sa pacijentima, ali iskustvo iz ujakove ordinacije mi je mnogo značilo. Rešila sam da se osamostalim i čim mi se pružila povoljna prilika, otvorila sam ordinaciju. To je bilo veliko olakšanje, ne samo zbog toga što sam postala sama svoj gazda, već i zato što više nisam morala da putujem u Leskovac – rekla je doktorka Sanja.

Njena ordinacija nalazi se u kuli Dušanovog bazara u Nišu. Iako u centru grada, ona je skrajnuta, na drugom spratu kule sa razuđenim hodnicima, tako da ovde retko mogu da zalutaju slučajni pacijenti, kao što je to slučaj kada se u ordinaciju ulazi direktno sa ulice. Ovde dolaze samo oni koji tačno znaju gde idu, što potvrđuje i naša sagovornica.

– Možda je manje od deset procenata pacijenata koji su slučajno naišli i u tom trenutku im je bio potreban stomatolog, pa su svratili. Uglavnom je reč o stalnim pacijentima. Većina njih dolazi po preporuci onih koji su ovde već lečili zube ili su o mojoj ordinaciji saznali preko interneta. Radim u zakupljenom lokalu već pet godina i za sada posao ide dobro, bez obzira na veliku konkurenciju. Imam pacijente svih uzrasta, od sedam do sedamdeset i sedam godina, skoro svi se ponovo vrate, verovatno im odgovara moj pristup, rad, cena, prijatan ambijent, smatra ‘moja zubarka’.

I u vreme kada je otvorila ordinaciju, oktobra 2011. godine, u Nišu je bilo puno stomatologa, a sada ih ima još i više, pogotovu posle zatvaranja stomatoloških službi u hitnoj medicinskoj pomoći i u nekim seoskim i fabričkim ambulantama. Ali Moja zubarka odoleva konkurenciji, svakako zbog već pomenutih vrlina, ali i zbog modernog marketinga koji podrazumeva dobru informaciju.

– Kažu da je prvih pet godina po pravilu kritično i da posle toga ide sve bolje i bolje. Ne mogu da se požalim da sam imala krizu u radu, bez obzira na to što je veliki broj stomatologa posle ukidanja stomatoloških službi spas potražio u otvaranju privatnih ordinacija. Za sada nisam osetila konkurenciju, ali to ne znači da neću da je osetim u narednom periodu. Koristim moderne tehnologije u reklamiranju na internetu. Ordinacije koje rade dugo imaju bazu svojih klijenata, pa ih reklamiranje preko interneta i ne interesuje baš mnogo, a mi koji se probijamo, morali smo da se okrenemo takvoj vrsti reklamiranja. Danas, čim vam nešto zatreba, sednete uz kompjuter i ukucate pretragu, a odluku donosite na osnovu informacija koje nađete. Zato smo i pokrenuli sajt odmah po otvaranju ordinacije, a pre dve godine je unapređen i poboljšan. Uradio ga je jedan prijatelj. Prva verzija sa kojom smo krenuli bila je više amaterska, a ova nova je profesionalno urađena sa boljim dizajnom, opcijama i menijem. Suprug je inženjer elektronike, radi u IT sektoru, tako da mi dosta pomaže pri prezentaciji na internetu – objasnila je doktorka Sanja.

Autor: M. Momčilović
(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista „Ekonometar“. Poziv na pretplatu www.nirapress.com)

Pročitajte takođe

Kako da vešto izbegnete prekovremeni rad?

Kako da vešto izbegnete prekovremeni rad? Prekovremeni rad, mala plata, užasna radna atmosfera, poznato? Visoka …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *