Ordinacija Moja zubarka osvojila dobrom uslugom – Internet prezentacija sastavni deo posla

| Izvor: Ekonometar
Kada sam upisala stomatologiju, situacija u toj oblasti je bila potpuno drugačija. Maštala sam o poslu u nekom domu zdravlja, ali su se okolnosti tokom studiranja promenile, pa je državni posao postajao sve manje privlačan. Uvedeno je plaćanje usluga i u državnim ustanovama, tako da sam pri kraju studija sve više razmišljala o privatnoj praksi. Čim su se stvorili uslovi za to, zaplovila sam u privatne vode.

Ovako je za Ekonometar rekla dr Sanja Stanković Mičić, vlasnica ordinacije Moja zubarka u Nišu, koja je Stomatološki fakultet u ovom gradu završila treća u svojoj generaciji, sa prosekom 9,5. Za vreme studija bila je demonstrator i proglašavana za studenta generacije nekoliko puta. Bila je stipendista Fondacije za mlade talente. Posle diplomiranja je više godina radila u jednoj privatnoj ordinaciji u Leskovcu, gradu u kojem je rođena i u kojem je završila gimnaziju.

Bila je to ordinacija njenog, sada već pokojnog, ujaka u kojoj je stekla značajno iskustvo.

– U Leskovcu sam radila skoro pet godina. Ordinacija je poslovala dobro, bilo je dosta pacijenata, tako da sam imala prilike da mnogo naučim, što mi je puno pomoglo u osamostaljenju i otvaranju sopstvene ordinacije u Nišu. I za vreme studija sam radila sa pacijentima, ali iskustvo iz ujakove ordinacije mi je mnogo značilo. Rešila sam da se osamostalim i čim mi se pružila povoljna prilika, otvorila sam ordinaciju. To je bilo veliko olakšanje, ne samo zbog toga što sam postala sama svoj gazda, već i zato što više nisam morala da putujem u Leskovac – rekla je doktorka Sanja.

Njena ordinacija nalazi se u kuli Dušanovog bazara u Nišu. Iako u centru grada, ona je skrajnuta, na drugom spratu kule sa razuđenim hodnicima, tako da ovde retko mogu da zalutaju slučajni pacijenti, kao što je to slučaj kada se u ordinaciju ulazi direktno sa ulice. Ovde dolaze samo oni koji tačno znaju gde idu, što potvrđuje i naša sagovornica.

– Možda je manje od deset procenata pacijenata koji su slučajno naišli i u tom trenutku im je bio potreban stomatolog, pa su svratili. Uglavnom je reč o stalnim pacijentima. Većina njih dolazi po preporuci onih koji su ovde već lečili zube ili su o mojoj ordinaciji saznali preko interneta. Radim u zakupljenom lokalu već pet godina i za sada posao ide dobro, bez obzira na veliku konkurenciju. Imam pacijente svih uzrasta, od sedam do sedamdeset i sedam godina, skoro svi se ponovo vrate, verovatno im odgovara moj pristup, rad, cena, prijatan ambijent, smatra ‘moja zubarka’.

I u vreme kada je otvorila ordinaciju, oktobra 2011. godine, u Nišu je bilo puno stomatologa, a sada ih ima još i više, pogotovu posle zatvaranja stomatoloških službi u hitnoj medicinskoj pomoći i u nekim seoskim i fabričkim ambulantama. Ali Moja zubarka odoleva konkurenciji, svakako zbog već pomenutih vrlina, ali i zbog modernog marketinga koji podrazumeva dobru informaciju.

– Kažu da je prvih pet godina po pravilu kritično i da posle toga ide sve bolje i bolje. Ne mogu da se požalim da sam imala krizu u radu, bez obzira na to što je veliki broj stomatologa posle ukidanja stomatoloških službi spas potražio u otvaranju privatnih ordinacija. Za sada nisam osetila konkurenciju, ali to ne znači da neću da je osetim u narednom periodu. Koristim moderne tehnologije u reklamiranju na internetu. Ordinacije koje rade dugo imaju bazu svojih klijenata, pa ih reklamiranje preko interneta i ne interesuje baš mnogo, a mi koji se probijamo, morali smo da se okrenemo takvoj vrsti reklamiranja. Danas, čim vam nešto zatreba, sednete uz kompjuter i ukucate pretragu, a odluku donosite na osnovu informacija koje nađete. Zato smo i pokrenuli sajt odmah po otvaranju ordinacije, a pre dve godine je unapređen i poboljšan. Uradio ga je jedan prijatelj. Prva verzija sa kojom smo krenuli bila je više amaterska, a ova nova je profesionalno urađena sa boljim dizajnom, opcijama i menijem. Suprug je inženjer elektronike, radi u IT sektoru, tako da mi dosta pomaže pri prezentaciji na internetu – objasnila je doktorka Sanja.

Autor: M. Momčilović
(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista „Ekonometar“. Poziv na pretplatu www.nirapress.com)