Originalna preduzetnička ideja – Voćar iz Grocke želi da prodaje maline sa šlagom u Knez Mihailovoj
| Izvor: Novosti

Voćar iz Grocke Dobrica Kuzmanović došao je na originalnu ideju da turistima, ali i sugrađanima u centru grada ponudi ono po čemu smo prepoznatljivi širom sveta – maline. I to sa šlagom. Za prodaju ove poslastice neophodno mu je bilo samo prodajno mesto na ulici, ali u Opštini Stari grad nije naišao na razumevanje, barem ove godine, pa su lokacije dobili samo prodavci kokica, sladoleda, kestenja…

– Zaštitni znak teniskog turnira u Vimbldonu su jagode sa šlagom. Englezi su od ove poslastice napravili brend. Oni koji su te vimbldonske jagode probali tvrde da nisu ni približno ukusne i slatke kao naše. Gledajući turnir, palo mi je na pamet da bismo turistima mogli da ponudimo ono po čemu smo najbolji – maline sa šlagom. Naime, gosti iz Evrope, pa i naši građani, nemaju nikakvu mogućnost da u vreme sezone na javnim mestima pojedu ovu poslasticu. Jedino gde se maline mogu pronaći su pijace- objašnjava Dobrica kako je došao na ideju za svoj projekat.

On je zato osmislio da maline, ali i drugo jagodičasto voće, poput borovnica i kupina, sa šlagom prodaje u plastičnim čašama i to u pokretnim objektima na ulici. Pošto opštine svake godine raspisuju konkurs za zakup lokacija, malinar je još jesenas poslao zahtev Opštini Stari grad da uvrste i njegovu ideju u program.

– Napravio sam plan i računicu i pismeno ih izložio svim nadležnim institucijama – kaže sagovornik „Novosti“.

Tezge sa solarnim panelima

Sanitarni uslovi za prodaju malina sa šlagom u čaši bili bi ispoštovani do kraja, tvrdi Dobrica Kuzmanović. Mušterijama bi poslasticu nudili iz rashladne tezge, koja se napaja strujom iz solarnih panela.

– Zahteve sam poslao i JP „Ada Ciganlija“ i „Beogradska tvrđava“, gde su mi odgovorili da ne mogu da promene namenu lokacija za prodaju kokica i sladoleda i da neku od njih ustupe malinaru. Ja bih finansirao kompletnu investiciju, a bio bih spreman da ove godine zakupim do tri lokacije u centru grada, koje se iznajmljuju po najvišim cenama- objašnjava Dobrica.

Iako je verovao da će se njegov predlog dopasti čelnicima Opštine Stari grad, poljoprivrednik je bio razočaran kada je pre nekoliko dana video da u konkursu za dodelu prodajnih mesta nema mesta za njegove maline, Ipak, kako sam kaže, još se nada da će na njegovu ponudu pozitivno reagovati u Opštini Savski venac.

Zakašnjenje

Predsednik Opštine Stari grad Dejan Kovačević kratko je objasnio za „Novosti“ da će Kuzmanovićev predlog uzet u obzir prilikom izrade novog plana za zakup prodajnog mesta, ali da je za ovu godinu kasno.

Šansa i za poljoprivrednike

Malinar iz Vrčina kaže da je njegov biznis-plan ne samo šansa za turističku ponudu prestonice, već i podsticaj za beogradske poljoprivrednike, koji bi, u budućnosti, takođe, mogli da se uključe u prodaju malina na ulici.