Osam preduzeća u okviru projekta Launchpad dobilo 300.000 EUR investicija – Mentori pomažu startapovima u osvajanju novih tržišta
Izvor: eKapija

U okviru projekta Launchpad, koji je od septembra 2016. do marta 2018. godine sprovodio Impact Hub iz Beograda, obučeno je 779 preduzetnika. Njih 97 je podržano u pokretanju startapa, a angažovano je i 30 investitora spremnih da ulažu početna sredstva u startap preduzeća u ranim fazama razvoja.

Osam preduzeća dobilo je direktne investicije u vrednosti od ukupno 300.000 EUR i zaposlilo nove ljude, a preduzetnici su izgradili i ojačali veze sa 50 mentora koji su bili angažovani na projektu. Takođe, pružena je podrška za 20 naprednijih preduzeća u oblasti optimizacije njihovih struktura u oblasti finansija, marketinga, prodaje, organizacije i sektorske ekspertize u smislu priprema za investicije koje će doneti rast firmi. Više od 1.000 preduzetnica mesečno prošlo je preduzetničku obuku sa naglaskom na jačanju uloge žena kao mentora i investitora.

– Projekat ubrzanog razvoja poslovanja Launchpad, koji je finansirala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), trajao je 18 meseci, a njegova ukupna vrednost je 230.000 USD. Ovaj program podrške za brži rast i lansiranje startapova, kojim se ostvaruje veća konkurentnost preduzeća, naročito u njihovoj ranoj fazi, pomogao je srpskim firmama da dođu do finansiranja i privatnih investicija – rekao je Nenad Moslavac, suosnivač i direktor Impact Hub-a, na prezentaciji rezultata projekta.

On je istakao da je cilj Launchpada bilo jačanje ekosistema koji podržava startap zajednicu, a naročito mlade osnivače firmi. Takođe, projekat je startapovima omogućio povezivanje sa međunarodnim tržištem i biznis anđelima.

– Launchpad je ponudio poslovnu podršku skrojenu po meri preduzetnika u različitim fazama razvoja njihovih preduzeća. Tu su bili program pre-akceleracije, odnosno obuke za preduzetnike u ranoj fazi razvoja preduzeća, zatim program ubrzanog rasta za naprednija preduzeća uz mentorstvo koje ih vodi do njihove zrele faze, a kao kruna je stigla godišnja regionalna konferencija na temu tržišta kapitala ReCap – naveo je Moslavac.

ReCap Market posvećen je prilikama za investicije biznis anđela i povezuje startapove sa mentorima i sa investitorima zainteresovanim za Srbiju i šire. Obuhvata master predavanja, stručne radionice, razmenu iskustva, moderirano povezivanje, kao i najuspešnije investicione prakse i moguće mehanizme podrške za startape u nedostatku rizičnog kapitala u Srbiji. Ove godine konferencija će biti održana 16. maja.

Food Tech, agrobiznis, onlajn zajednice…

Najbrojniji startapovi koji su učestvovali u projektu Launchpad posluju u oblastima Food Tech & Agrobiznis, onlajn zajednice, društvene mreže i marketing, i Clean Tech & Energetika. Ovo su neke od delatnosti kojima se na srpskom tržištu predviđa odlična perspektiva.

(Foto: dotshock/shutterstock.com)
Zoran Ševarac, CEO startapa Deep Netts, istakao je da je učešće u projektu Launchpad značajno doprinelo ubrzanju poslovanja njegove firme koja se bavi razvojem platforme Deep Learning, softvera za veštačku inteligenciju. Trenutno su u potrazi za investitorima i planiraju investiciju serije A, koja podrazumeva ulaganje više od 2 mil EUR.

– Dolazak u Impact Hub bio je pun pogodak za mene, jer su me uputili u pravom smeru – rekao je Petar Donić, osnivač i CEO startapa ViewPoint koji se bavi digitalnim aktivacijama za reklamne kampanje.

On je odličan primer kako poslovanje može biti uspešno samo ako donosi rešenja relevantna za tržište. Petar je u okviru Impact Hub-a našao nove poslovne partnere, a komunikacija sa jednim od mentora dovela je do razvoja međusobne saradnje.

Odličnu saradnju sa mentorom tokom projekta je ostvarila i Aleksandra Đurašić Todorović, osnivač brendova BeautyBar i MyAltEgo. Naime, mentor koji je bio zadužen za razvoj njenog biznisa pomogao joj je u širenju na međunarodno tržište, pa će se MyAltEgo u narednom periodu pojaviti najpre u Austriji i Nemačkoj, a zatim i u drugim evropskim zemljama. Trenutno radi na digitalizaciji i onlajn marketingu, kako bi spremna ušla na nova tržišta.

Potrebno jačanje mreže biznis anđela

Kako bi startap zajednica mogla da odgovori na izazove lokalnog tržišta, najpre bi trebalo osnažiti pokretanje mreža biznis anđela u Srbiji, jedan je od zaključaka projekta. Takođe, trebalo bi raditi na izgradnji lokalne investicione spremnosti, kako kod startapova, tako i kod biznis anđela – investitora.

– Potrebno je i ostvariti inostrano priznanje kroz više priča i novinarskih tekstova o uspešnim startap primerima iz Srbije, koji su rezultat udružene podrške lokalnog ekosistema – istakao je Nenad Moslavac.

On je zaključio da treba podržati održive modele pokretanja što više startapova, naročito u oblastima kao što su FoodTech i Agrobiznis i onlajn zajednice, ali i uvećati broj i kapacitet žena u upravljanju preduzećima.