Osigurano samo 16% poljoprivredne proizvodnje u Srbiji – Mali proizvođači slabo upoznati sa subvencijama
| Izvor: IloveZrenjanin

Iako stručnjaci već godinama proizvođačima preporučuju osiguranje, poljoprivrednici u Srbiji nemaju naviku da osiguravaju useve. Podaci pokazuju da je svega 16% poljoprivredne proizvodnje kod nas osigurano. Donedavno, taj procenat je bio dvostruko manji.

Manji proizvođači ne osiguravaju svoje useve, jer im je, kako kažu, osiguranje skupo i neisplativo. Problem je i što se većina njih nije raspitivala o subvencijama koje u ovoj oblasti nudi država, a koje se upravo odnose na površine do 20 hektara.

Zemljoradničke zadruge očekuju od poljoprivrednika da, kada ugovaraju posao, svoju proizvodnju i osiguraju.

– Svedoci smo da se klima menja. To prouzrokuje različite elementarne nepogode. Polise osiguranja više nisu skupe i na to ne treba gledati kao na trošak. Osim toga, država subvencioniše 40% premije osiguranja. Mi iz Zadružnog saveza Vojvodine nastojimo da našim zadrugama i zadrugarima pomognemo da se što lakše osiguraju, tako što im pružamo adekvatne informacije. Kada dođe do nepogoda, svi su u problemu. Počev od zadruge koja je finansirala proizvodnju do proizvođača koji je koristio ta sredstva i ne može da se razduži – kaže Radislav Jovanov, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine.

Zemljoradnička zadruga Polet iz Aleksandrova je pozitivan primer iz prakse. Polise su plaćene kod čak dve osiguravajuće kuće. Osiguranje obuhvata sve – imovinu, mehanizaciju, mašine, radnike i useve.

Direktor ove zadruge Bojan Stepanović tvrdi da osiguranje useva nije luksuz, već potreba.

– Troškovi osiguranja po hektaru nisu toliko visoki da bismo razmišljali da li će se nešto dogoditi ili ne. Obrađujemo velike parcele, pa nam se ne isplati da rizikujemo. Za osiguranje pšenice i suncokreta izdvajamo između 500 i 600 hiljada dinara. Meni se ne isplati da prinose, čija je vrednost veća od pola miliona evra, rizikujem. Usevi na površini od 600 hektara su osigurani od poplave, požara i grada. Dakle, od osnovnih rizika – kaže Bojan Stepanović, direktor ZZ Polet.

On navodi da je „isplativost dokazana ukoliko se svake pete ili šeste godine javi problem. Konkretno, mi imamo popuste na višegodišnje ugovore, kao i popust na plaćanje u gotovini. Uz to, ukoliko nema štete po osnovnom osiguranju imamo povraćaj od 25-30%. Zajedno sa popustima, to je 50% jeftinije osiguranje useva“.

Iz osiguravajućih kuća kažu i da lokalne samouprave u Vojvodini razmišljaju da iz budžeta izdvoje određena sredstva kako bi podstakle poljoprivrednike na osiguranje.