Osnovan savet za unapređenje srpske poljoprivrede

Osnovan savet za unapređenje srpske poljoprivrede
| Izvor: Tanjug

Savet za poljoprivredu osnovan je danas u Pančevu, a kako je saopšteno na konstitutivnoj sednici, to telo treba da pomogne da se unapredi srpski agrar, posebno kroz saradnju sa Austrijom i Nemačkom.
Savet za poljoprivredu formiran je pri Senatu privrede Srbije, za predsednika tog saveta imenovan je Dragan Glamočić, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i bivši ministar poljoprivrede.

Njegov zamenik je agroekonomski analitičar Milan Prostran, a savet ima ukupno devet članova koji su predstavnici struke i privrede.
baner1
Kako je ukazano, učešće austriskih firmi u restrukturiranju i oživljavanju prerađivačkog sektora posebno voća i povrća je velika šansa za sve a naročito za izvoz.

Stručnjaci su naveli da su austrijska poljoprivreda i prehrambena industrija komplementarne srpskoj. Transfer tehnologija je moguć u mesnoj i mlečnoj industriji, preradi voća i povrća, organskoj poljoprivredi, priplodnim grlima domaćih životinja, industriji ulja, skroba i šećera, što je velika šansa za proširenje saradnje dve zemlje.

Glamočić, je objasnio da Savet neće sklapati poslove i potpisivati ugovore, već će njegova uloga biti spajanje srpskih i austriskih partnera, koji će putem zvaničnih institucija ostvariti saradnju.

Kao oblasti u kojima bi Austrija mogla da nam značajno pomogne Glamočić je naveo, razvijanje državne administracije, uprošćavanje procedura kao i formiranje neophodnih institucija, poput Agencije za bezbednost hrane.

Prostran je naglasio da nam Austrija kao dobar i iskren partner, može pomoći i u podizanju konkurentnosti jer će, kako je naveo, od sledeće godine, nastati „pravi rat“ na tržištu EU zbog ukidanja svih kvota i potpune liberalizacije.

Pročitajte takođe

Budućnost je naklonjena malim aerodromima – Niš obara rekorde, Morava traži svoju šansu

Budućnost je naklonjena malim aerodromima – Niš obara rekorde, Morava traži svoju šansu Kada je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *