Osnovano Udruženje poslovnih žena Pčinjskog okruga
Izvor: Južne vesti

Udruženje poslovnih žena Srbije (UPŽ Srbije) nekoliko godina unazad, kroz brojne projekte podržava širenje mreže udruženja poslovnih žena u Srbiji.

Nakon uspešno novoosnovanih udruženja u Novom Pazaru, Zaječaru i Subotici, i Pčinjski okrug je dobio Udruženje poslovnih žena koje je podržala i Ambasada SAD.

Novoosnovano Udruženje će obuhvatati preduzetnice iz nekoliko opština južne Srbije: Vladičin Han, Surdulica, Bosilegrad i Trgovište, a ova inicijativa, pored podsticanja žena da se bave preduzetništvom, teži i ka pružanju mogućnosti za samozapošljavanje i ekonomskom osnaživanju žena u Pčinjskom okrugu.

Sastanku u Vinariji „Aleksić“, čije su vlasnice tri sestre Aleksić, pored rukovodstva Udruženja poslovnih žena Srbije, prisustvovali su i predstavnici Ambasade SAD, predstavnici lokalnih vlasti i preduzetnica iz Vranja i okoline.

U uvodnim izlaganjima, predsednica UPŽ Srbije dr Sanja Popović Pantić je predstavila projekat i aktivnosti koje predstoje u narednom periodu. Ona je navela i da će UPŽ Srbije sa ženama u Vranju raditi na strateškom planu za osnivanje i registraciju nove organizacije civilnog društva, kao i na pojačavanju njihovih tehničkih i upravljačkih kapaciteta u smislu održivosti.
baner1
Ispred donatora projekta obratio se i Dru Giblin, ataše za kulturu Ambasade SAD u Beogradu.

– Ambasada SAD je i ovoga puta sa velikim zadovoljstvom podržala projekat Udruženja poslovnih žena Srbije, koji za cilj ima širenje mreže udruženja poslovnih žena u Srbiji. Od ženskog preduzetništva sve više zavisi privredni razvoj svih zemalja, ne samo SAD-a, već i Srbije i celog Balkana. Zbog toga su ovakvi projekti važni za vašu zemlju, jer ohrabruju preduzetnice i pomažu im da započnu svoj biznis, a to je ogromni potencijal vaše zemlje koji treba iskoristiti – rekao je Giblin.

Među govornicima je bio i Zoran Antić, gradonačelnik Vranja, koji je dao politički i ekonomski okvir u kome se realizuje poslovanje ženskog preduzetništva u Pčinjskom okrugu.

Za predsednicu UPŽ Vranje izabrana je Tijana Milovanović, a potpredsednicu Maša Bubanj.

U svom prvom obraćanju Tijana Milovanović je iznela da će kroz Udruženje biti realizovane razne obuke i tematski skupovi koji treba da doprinesu što boljem razvoju i umrežavanju preduzetnica Pčinjskog okruga.