Otišli na selo da bi gajili cveće – Borka i Dejan Andrić godišnje proizvedu 100.000 sadnica
| Izvor: RTS

Zbog neizvesnog posla u gradu, Borka i Dejan Andrić, zaključali su vrata svog butika u centru grada, prodali kuću i iz Šapca se preselili u Klenak u Sremu. Počeli su sa 4.000, a danas godišnje proizvedu 100.000 sadnica baštenskog, balkonskog i sezonskog cveća.

Cveće zahteva zemljište bogato humusom, redovno prihranjivanje i zalivanje i zato u plastenicima, posla uvek ima. Radni dan porodice Andrić, traje od jutra do mraka, a tokom zime, zbog hladnoće, Borka i Dejan, objekte zagrevaju i svake noći.

– Krenuti iz početka nije bilo lako, puno muke, puno rada, puno odricanja, ali verovali smo u ovo i mislim da smo uspeli – rekao je Dejan Andrić, proizvođač cveća.

Pre 15 godina, Andrići su imali samo dobru ideju i mnogo volje. Iz kuće u gradu, preselili su se u jednu sobu u Klenku. Učili su iz knjiga, koje zbog stručnih termina, na početku nisu ni razumeli.

– Cvećari uglavnom vole da prodaju cveće, ja više volim da ga gajim i da vreme provodim u rasadniku, jer volim cveće i uživam u tome. Potrebno je mnogo vremena provesti u plasteniku, potrebno je mnogo ljubavi, naravno – navela je Borka Andrić, proizvođač cveća.

Svake godine, prvo cvetaju ciklame i primule, zatim petunije, begonije i muškatle a na kraju sezone, jesenje ruže. U njihovoj lepoti i bojama, uživaju i komšije i prolaznici.

Sve što su zaradili, Borka i Dejan, uglavnom su ulagali u proizvodnju i školovanje ćerki. Pre tri godine, kupili su novi plac i renovirali kuću. Od početnih četrdeset, cveće sada proizvode na oko 1.000 kvadratnih metara.