Otvoren novi proizvodni pogon u fabrici „Prva iskra namenska“
| Izvor: Beta/Tanjug

U fabrici za proizvodnju eksploziva „Prva iskra namenska“ u petak, 3. juna, otvoren je novi proizvodni pogon za potrebe vojske. Događaju je prisustvovao i premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je, nakon otvaranja pogona, rekao da zadovoljan što se u namenskoj industriji vide pomaci na bolje. Kako je rekao, Srbija ne može da proizvede onoliko u toj industriji koliko može da proda, jer nema dovoljno kapaciteta.

Kompanija „Prva iskra – namenska proizvodnja“ bavi se proizvodnjom i prodajom vojnog i civilnog eksploziva. Osnovana je 1939. na starim pogonima kompanije „Vistad“, a 1946. startovala je prva proizvodnja TNT-a.

Jedino je preduzeće domaće odbrambene industrije koje se bavi proizvodnjom, razvojem, regeneracijom i prodajom kako vojnog tako i civilnog, odnosno komercijalnog eksploziva.

Njihovi proizvodi namenjeni su granama privrede koje koriste eksploziv, kao što su rudarstvo, industrija nafte i gasa, industrija za preradu metala, putna industrija, ali i za proizvođače minsko-eksplozivnih sredstava i privrednih eksploziva.