Otvoren pogon za proizvodnju peleta u Petrovcu na Mlavi – Eko Step Pellet uložio 3 mil EUR

Preduzeće Eko Step Pellet otvorilo je u subotu (4. novembra 2017. godine) novi pogon za proizvodnju peleta u Petrovcu na Mlavi. Reč je o kompleksu gde je ranije već poslovala fabrika peleta – Eko Wood, koja je otišla u stečaj 2015. godine.

– Uložili smo skoro tri miliona evra sa namerom da ulažemo i dalje, otvaramo nove pogone i zapošljavamo nove ljude – rekla je na otvaranju direktorka fabrike Eko step pellet, Svetlana Božinović, a prenosi eBranicevo.

– Uspeli smo da napravimo dobar proizvod, 100% od bukve iz ovog kraja, gde je bukva najkvalitetnija. Naš pelet ima dobru gorivnu moć i radićemo na kvalitetu i dalje, jer je naš cilj da pružimo najbolji proizvod. Učinili smo sve da uhvatimo korak sa ovom grejnom sezonom. Kapacitet proizvodnje je 40.000 tona, a možemo da se širimo i prostorno i tehnološki.

U novom pogonu zaposleno je 32 radnika, a otvaranju je prisustvovao i ministar energetike Aleksandar Antić.

Pelet je, istakao je ministar, izuzetno kvalitetan energent koji 95% mase pretvara u toplotnu energiju, i to bez smole opasne po kotlove. Može da koristi sanitarnu seču ali i viškove i otpad od drveta. Među merama kojima se podstiče upotreba ovog energenta, bilo je i smanjenje PDV sa 20% na 10%, što je uticalo na to da zabeležena potrošnja peleta bude viša za 25%.

– U tome je šansa svih fabrika koje se bave ovakvom proizvodnjom, uključujući i Eko step – rekao je ministar.

– Cilj je da proizvodnju i potrošnju sa sadašnjih 250.000 tona, podignemo na 500.000. Time ćemo u individulanim domaćinstvima smanjiti potrošnju uglja za oko 35%, što je sa ekološkog stanovišta vrlo značajno – zaključio je Antić, prenosi eBranicevo.