Ovo su najvredniji svetski startapi
| Izvor: The Telegraph

Startapi su sve češća pojava u globalnom poslovnom svetu, a mnoga od ovih preduzeća su svoje originalne ideje vremenom razvila u milionske biznise. Britanski list „The Telegraph“ objavio je listu nekih od najvećih svetskih „start up“ kompanija, a ovo je prvih pet.

1. „Uber“

„Uber“ je najvredniji svetski startap, procenjen na oko 51 mlrd USD. Ova aplikacija za zakazivanje i plaćanje vožnje preko mobilnog telefona izazvala je kontroverzne reakcije širom sveta, te tako engleski „Transport for London“, koji upravlja londonskom podzemnom železnicom, tvrdi da će mu „Uber“ negativno uticati na poslovanje.

2. „Xiaomi“

Nekadašnji broj jedan, „Xiaomi“ trenutno drži drugu poziciju na listi najvrednijih startapa, te je procenjen je na 46 mlrd USD. Ova kineska kompanija je osnovana 2010. godine i jedan je od najvećih svetskih proizvođača pametnih telefona.

3. „Airbnb“

U junu 2015.godine „Airbnb“ je od investitora dobio 1,5 mlrd USD, čime je ukupna vrednost ove kompanije skočila na 25,5 mlrd USD. Osnovan 2008., ovaj startup iz San Franciska služi za povezivanje putnika koji traže smeštaj tokom boravka u inostranstvu i „domaćina“- vlasnika stanova i kuća, koji ih putnicima iznajmljuju.

4. „Palantir“

„Palantir“ je 2004. godine osmislio Piter Tijel (Peter Tiel), osnivač „Paypal“-a. Ova softverska kompanija, čiji programi služe za razotkrivanje raznovrsnih finansijskih i zakonskih prevara, je u julu 2015. godine bila procenjena na 20 mlrd USD.

5. „Snapchat“

„Snapchat“ je možda i najpoznatiji po tome što je 2013. godine njegov vlasnik Evan Speiegel odbio ponudu „Facebooka“, koji je tada ponudio da preuzme ovaj startup za 3 mlrd USD. Ova aplikacija, čija je svrha deljenje poruka, video snimaka i fotografija koje se posle nekoliko sekundi od prijema sami brišu, procenjena je na oko 16 mlrd USD.